GIS ostrzega: mleko w proszku z bakterią Salmonella Anatum. Sprawdź czy masz to mleko w domu! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

GIS ostrzega: mleko w proszku z bakterią Salmonella Anatum. Sprawdź czy masz to mleko w domu!

GIS ostrzega: mleko w proszku z bakterią Salmonella Anatum. Sprawdź czy masz to mleko w domu!

Autor zdjęcia/źródło: Mleko w proszu @unsplash

Główny Inspektorat Sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie dotyczące produktu pn. „Mleko w proszku pełne, zawartość tłuszczu 26%, 400g”. Powodem jest wykrycie w nim groźnej bakterii Salmonella Anatum.

GIS ostrzega, iż spożycie produktu zawierającego bakterię Salmonella Anatum wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Zaleca się nie spożywać mleka w proszku z wskazanej w komunikacie partii produktu.

 

 Szczegóły dotyczące produktu:

Producent: Spółdzielnia Mleczarska Września, ul. Czerniejewska 1, 62-300 Września, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30301601
Data minimalnej trwałości: 10.05.2019
Numer partii: 344

Zakwestionowana partia mleka w proszku może zostać zwrócona do podmiotów i sklepów w których została kupiona

W wyniku kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella Anatum we wszystkich 5 badanych próbkach. O wynikach kontroli GIS poinformował Głównego Lekarza Weterynarii, w celu przeprowadzenia u producenta kontroli i uzyskania informacji o miejscach dystrybucji kwestionowanej partii produktu. GLW przekazał powyższe informacje Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii we Wrześni, który podjął natychmiastowe działania kontrolne w zakładzie produkcyjnym.

Zakład produkcyjny informuje odbiorców o konieczności i przyczynie wycofania partii mleka w komunikacie na swojej stronie internertowej https://smw.com.pl/pl/informacja.html

 Źródło: www.gis.gov.pl