Czy szklanka soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego może być jedną z pięciu zalecanych porcji owoców i warzyw dziennie? Wokół tematu narosło wiele mitów. Głównie obawiamy się zawartości w sokach cukru i konserwantów, czy słusznie?
Twoje dziecko w szkole spędza prawie połowę dnia. W tym czasie się uczy, biega i skacze. Musi więc mieć dostęp do zdrowych napojów pełnych witamin i mineralnych składników.
Jak możemy sprawdzić, czy dziecko ma nadwagę?Gdy chcemy ocenić, czy waga dziecka jest prawidłowa musimy wziąć pod uwagę specyfikę okresu rozwojowego. Normy rozwojowe muszą uwzględniać wiek dziecka. W okresie rozwoju dziecka jego wysokość i masa ciała nie tylko rosną z...
Ostatnie lata pokazują, że nawet w Polsce, gdzie mamy klimat umiarkowany coraz częściej zdarzają się upały z temperaturami sięgającymi nawet ponad 35 st. C. Takie wysokie temperatury powietrza cieszą nas, bo zwykle narzekamy na zbyt chłodny klimat naszego kraju. Jednak...
Szklanka wody z sokiem z cytryny ma niewielką ilość kalorii za to dużo składników odżywczych, takich jak wapń, potas i błonnik. Zawiera śladowe ilości żelaza i witaminy A. Cytryny, tak jak inne owoce cytrusowe, mają sporą ilość witaminy C, która odmładza skórę, rozświetla ją i dodaje blasku. Działa...
Dzbanek filtrujący to coraz bardziej popularny element wyposażenia kuchni, dzięki któremu woda smakuje lepiej, jest zdrowsza i czystsza. Taką wodę możemy pić zamiast wody mineralnej, możemy...
Woda to główny składnik naszego organizmu. Nie wolno dopuścić do jej niedoborów, bo prowadzą one do zaburzeń procesów metabolicznych w organizmie i osłabienia mechanizmu usuwania niebezpiecznych...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Teoria a praktyka… Według raportu przygotowanego...
Natura ma ogromną siłę, o której czasami zapominamy. Zamiast sięgać w pierwszej kolejności po antybiotyki i inne środki farmaceutyczne, spróbujmy pokonać chorobę w naturalny sposób. Dodatkowo, naturalne składniki takie jak: czarny bez, aronia...
Od zaskórniaka do krosty Przyczyną trądziku młodzieńczego są zmiany hormonalne, które w naturalny sposób...
Dziurawiec JAK DZIAŁA Wpływa na układ nerwowy, uspokaja i poprawia nastrój. Jest tez naturalnym...
ADHD, jest złożonym problemem, nie obejmuje tylko zauważalnych dla nas symptomów. Wszystkim nam ADHD kojarzy się z impulsywnymi zachowaniami, które nie są akceptowalne. Obok zauważalnych różnic w zachowaniu, osoba z...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...