Opublikowany przez: IwonaSza 2013-09-16 13:17:38
Natura ma ogromną siłę, o której czasami zapominamy. Zamiast sięgać w pierwszej kolejności po antybiotyki i inne środki farmaceutyczne, spróbujmy pokonać chorobę w naturalny sposób. Dodatkowo, naturalne składniki takie jak: czarny bez, aronia i kwiat lipy oraz lukrecja i czosnek, wzmocnią nasz układ odpornościowy. Sprawdź jaka jest ich moc.
Wzmacniający czarny bez
Badania wykazały, że czarny bez ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Same liście są bogate w witaminę C, karoten i kwasy organiczne. Kwiaty natomiast działają przeciwgorączkowo, pomagają w leczeniu kataru, kaszlu i wszelkich objawach przeziębienia. Wszystko dzięki dużej zawartości flawonoidy. Owoce czarne bzu mają zdolności wiązania wolnych rodników, co skutecznie chroni komórki i zapewnia im dłuższą żywotność.
Przygotowując powidła z owoców czarnego bzu, mamy naturalny środek, zawierający duże ilości witaminy A, C i B oraz związków mineralnych. Pomocne są przy wrzodach i zaparciach. Soki natomiast doskonale oczyszczają organizm z toksyn i wzmacniają organizm podczas przeziębień.
Wielka moc aronii
Aronia posiada właściwości lecznicze i korzystnie wpływa na układ odpornościowy, zarówno dorosłych, jak i dzieci. Wszystko dzięki bioflawonoidom i rutynie, które są zawarte w owocach aronii i wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne. Aronia jest zatem wskazana osobom, które mają skłonności do żylaków i przy miażdżycy. Wyciąg z owocu aronii skutecznie reguluje nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu oraz chroni przed chorobami serca.
Aronia zawiera w sobie związki zwalczające wolne rodniki, witaminę A, C, E i P, błonnik i pektyny. Wszystko to wspomaga przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami.
Rozgrzewający kwiat lipy
Kwiat lipy od wieków jest znany i ceniony. To z ich nektaru pszczoły robią wyśmienity miód. Jest również cennym składnikiem leczniczym. Kwiat lipy zawiera bowiem flawonoidy, garbniki, olejki eteryczne, witaminy i kwasy organiczne. Jego działanie jest przede wszystkim napotne, ale wykazuje również właściwości przeciwskurczowe oraz przeciwbólowe.
Kwiat lipy doskonale sprawdza się podczas przeziębień, grypy, podczas kaszlu, przy anginie, zapaleniu gardła, krtani oraz oskrzeli. Dodając do naparu z lipy odrobinę miodu mamy doskonałą broń przeciwko każdej infekcji.
Słodka lukrecja
Badania wykazały, że lukrecja nie tylko łagodzi objawy chorób układu oddechowego, ale również zwiększa odporność. Zawarta w lukrecji glicyryzyna pobudza nadnercza do wydzielania hormonów, działa przeciwzapalnie i zwiększa stężenie substancji przeciwwirusowej wytwarzanej przez układ odpornościowy. Ponadto, zwalcza wirusy, które atakują drogi oddechowe i łagodzi objawy kaszlu i bólu gardła.
Lukrecja może podwyższać ciśnienie krwi, więc należy ją stosować ściśle według zaleceń lekarza.
Bakteriobójczy czosnek
Czosnek od tysiącleci jest stosowany do leczenia wielu schorzeń i dolegliwości. Zapobiega chorobom serca, obniża ciśnienie krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych i poprawia krążenie. Co więcej, zwalcza infekcje i zwiększa odporność organizmu. Najlepszą formą dostarczenia leczniczym właściwości, jest zjedzenie czosnku na surowo.
Naturalne składniki nie zawsze możemy, albo chcemy jeść tak jak je stworzyła natura. Można z nich przygotować sok, dżem lub (jak w przypadku czosnku) pokroić na kanapkę. Możemy również sięgnąć po suplementy diety, które w naturalny sposób wspomagą odporność. Każdy sposób jest dobry, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich witamin i składników mineralnych. Od tego zależy Nasze zdrowie.
Przeczytaj równie:
Jak łagodzić objawy przeziębienia?
Jak zwiększyć odporność u dzieci?
Partnerem Tematu Miesiąca jest:
OLEOFARM
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.