Autor zdjęcia/źródło:
Pixabay.com @ Ryba na Wigilię
Myśląc o wigilijnej rybie pierwszy przychodzi nam na myśl oczywiście karp. Z powodzeniem jednak można go zastąpić wieloma innymi gatunkami, które tak samo świątecznie będą się prezentować na wigilijnym stole. Jaka ryba na Wigilię będzie najlepsza?
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna.
Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera bardzo dużo kwasów Omega-3. Zawiera również dużo białka i innych składników mineralnych tj. sód, wapń, potas, fosfor, magnez, a także witaminy A, D i z grupy B. Jest delikatna w smaku, miękka, ma mało ości i nie jest zbyt tłusta. Dorsz jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. Tak samo jak pstrąg zawiera dużo ważnych składników mineralnych i witamin. Warto wybierać dorsza z Pacyfiku, który ma dużo więcej kwasów Omega-3 niż dorsz atlantycki. Łosoś jest za to jedną z najtłustszych ryb, ale dzięki temu ma również dużo więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wypróbujcie nasze propozycje na wigilijne dania z ryb.
Ryba na Wigilię - przepisy
Dorsz po florencku
Składniki:
- 1 kg świeżego lub pół kilograma mrożonego szpinaku
- 4 pomidory
- 500 g filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby)
- 125 g różyczek brokułów
- 125 g marchwi
- 1półtorej szklanka mleka
- łyżka mąki kukurydzianej
- 20 dag ostrego żółtego sera
- 1 jajo
- sól, świeżo zmielony pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Świeży szpinak dokładnie opłucz, oczyść, zalej wodą i gotuj przez 3-5 minut. Mrożony rozmroź i duś przez 2-3 minuty.
- Odcedz i ułóż na dnie wysmarowanego tłuszczem naczynia do zapiekania. Na szpinaku ułóż oczyszczone i nasolone wcześniej porcje ryby oraz plastry pomidorów obranych uprzednio ze skórki.
- Brokuły i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę duś przez 5 minut w szklance mleka. Mąkę kukurydzianą rozprowadź w połowie szklanki mleka i wlej do rondla z brokułami i marchewką.
- Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez minutę. Zestaw z ognia, dodaj roztrzepane jajo, dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej rybę, posyp obficie żółtym serem i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Pstrąg zielony
Składniki:
- 1 duży pstrąg
- pęczek natki pietruszki
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- garść miagdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Pstrąga obierz, oczyść (pozostawiając głowę), dokładnie umyj i osusz, lekko posól.
- Migdały przelej wrzątkiem i obierz ze skórek. Umytą i osuszoną natkę pietruszki, oliwę, czosnek, migdały oraz dużą szczyptę soli i nieco mniejszą pieprzu zmiksuj na gładki sos. Dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Sosem nasmaruj wnętrze pstrąga oraz jedną stronę. Piecz w natłuszczonej formie w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut. Gdy jedna strona się zrumieni, delikatnie przełóż rybę na drugą, a wierzchnią posmaruj resztą sosu.
Łosoś w sosie pomarańczowym
Składniki:
- 2 filety łososia
- czosnek 1 ząbek
- sok z jednej pomarańczy
- imbir
- miód
- cebula
- sos sojowy
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmaż na odrobinie oliwy. Gdy cebula lekko zmięknie dodaj 1,5 łyżki miodu, sok z 1 pomarańczy, 6 łyżek sosu sojowego, ok 2 łyżki startego imbiru oraz drobno pokrojony ząbek czosnku.
- Całość doprowadz do wrzenia i gotuj przez chwilę. Około 1/3 sosu wykorzystaj do zamarynowania ryby, resztę sosu pozostaw na patelni do momentu aż jego ilość się zredukuje. Sos mieszaj co pewien czas kontrolując jego gęstość.
- Łososia marynuj przez ok. 10-15 minut, po czym ugotuj rybę na parze lub upiecz w folii aluminiowej.
- Łosoś w sosie pomarańczowym najlepiej smakuje podany z gotowanymi na parze brokułami posypanymi prażonym ziarnem słonecznika.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: