Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Mleczko pszczele śpieszy nam zatem z pomocą w niemal wszystkich problemach zdrowotnych, pomaga zwalczać choroby różnego pochodzenia. O wyjątkowości mleczka...
Kiedy masz złe samopoczucie, brakuje ci energii, często zapadasz na infekcje, a twoja skóra jest szara - mogą to być objawy zakwaszonego organizmu, który nie pracuje prawidłowo. Stara się on zneutralizować działanie kwasów, co doprowadza...
Czy istnieje jakiekolwiek przełożenie diety dziecka na jego wyniki w nauce i czy dieta może wpływać na pamięć i koncentrację ucznia? Oczywiście! Istnieją...
Decyzja o powiększeniu rodziny to bardzo ważny moment w życiu, któremu towarzyszy wiele emocji, w tym także lęk o to, czy wszystko przebiegnie tak, jak powinno. Nie wszystko można w pełni kontrolować, jednak prowadząc zdrowy styl życia, wykonując profilaktyczne badania i suplementując odpowiednie...
Idąc dalej można stwierdzić, że co piąta para może mieć problem z poczęciem dziecka. Na wstępie należy zaznaczyć, że za niepłodność nie odpowiada głównie kobieta, ale również mężczyzna. Szacuje się że wśród bezpłodnych par w około 50% przypadków jest przypisywana czynnikom męskim. Istotne jest aby...
Dziecko poznaje świat poprzez zmysły. Na początku jeszcze w brzuchu mamy, nasłuchując wszystkie odgłosy docierające z zewnątrz, a następnie poprzez...
Na te pytania może odpowiedzieć tylko ekspert. Specjalista najlepiej doradzi co jeść, a z czego zrezygnować, które objawy są niepokojące a które są naturalne w okresie ciąży.
Mózg ludzki odbiera tysiące informacji dziennie. Aby sprawnie pracował, konieczne jest dostarczanie mu odpowiedniej ilości glukozy, której źródłem są węglowodany. Ale nie wszystkie węglowodany są dobre dla naszego mózgu. Węglowodany (cukry) proste są źródłem energii,...
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Prawda jest taka, że odporność dziecka budujemy cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Warto o tym pomyśleć wcześniej, by zaplanować odpowiednią i dobrze dobraną suplementację dla najmłodszych – radzi DIETETYK z Poradni MedFood, prywatnie mama trójki dzieci Natalia Gniadek. Dietetyk...
Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb,...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Zamknięci w domach, w izolacji społecznej, mamy prawo czuć się nieco gorzej. Ważne jednak, aby chwilowe spadki nastroju nie przerodziły się w stan długotrwałego obniżenia nastroju, który może wpłynąć negatywnie na nasz komfort życia. Jak więc sobie pomóc? Jaka dieta w pandemii może...
Przyszła mama dba nie tylko o siebie, ale również o dziecko. To zobowiązuje. Dlatego jeszcze przed ciążą warto zwrócić uwagę na zdrowe odżywianie i zmianę stylu życia....
Co zatem zrobić, aby wesprzeć nasz mózg w tym trudnym czasie? Jest na to kilka sposobów. Jedną z podstaw jest oczywiście odpowiednia dieta bogata w witaminy (A, E i C) oraz makro- i mikroelementy (cynk, żelazo, magnez). Wspomagająco na nasz układ nerwowy działają tłuszcze roślinne, ryby, orzechy,...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Dobre tłuszcze, które przyjmujesz w swojej ciążowej diecie, są odpowiedzialne za tworzenie się nowych połączeń w stale rozwijającym się mózgu...
Jesień i zima to okres częstszych zachorowań i infekcji. Niskie temperatury, wietrzne i deszczowe dni, a także towarzystwo innych zakatarzonych i przeziębionych osób, może powodować, że nasz system odpornościowy nie...
Maso klarowane, a masło klarowane ghee Obydwie te nazwy są często stosowane zamiennie. Ghee było od wieków stosowane do potraw w Azji. Proces jego otrzymywania należy do tradycji w tamtych kulturach. W miarę jak kuchnia ajurwedyjska zyskiwała coraz więcej zwolenników, pomysł uzyskania tłuszczu...