Data Tłustego czwartku co roku zależy od Wielkanocy, która w kalendarzu chrześcijańskim jest świętem ruchomym. Następny czwartek wypada już po Środzie Popielcowej rozpoczynającej Wielki Post, który w formie pokutnej ma przygotować nas do Wielkanocy. Wielki Post ma polegać na umartwianiu się, między...
Cukiernie każdego roku na tłusty czwartek prześcigają się w pączkowej ofercie. Nawet jeśli nie masz w pobliżu domu tego przybytku słodyczy, to możesz kupić pączki w każdym spożywczaku, a nawet w warzywniaku. My jednak zachęcamy Cię do przygotowania ich w domu i wypróbowania...
W lipcu będziemy czerpać z natury to co najlepsze i to co mamy pod ręką. Dojrzałe i soczyste maliny możemy przynosić do domu w tonach, ponieważ doskonale sprawdzą się w domowych konfiturach, kompotach i sokach, ale dla nas najważniejszy będzie oczywiście syrop, który można...
Jako dziecko marzyłam, żeby pracować w fabryce czekolady. Potem marzenia się zmieniły i marzę...
Pierniki to najbardziej charakterystyczne dla świąt Bożego Narodzenia wypieki. W czasach średniowiecza uważano je za lekarstwo na przeziębienie i niestrawność. Przez wiele lat uważane były za symbol dobrobytu. Być może właśnie dlatego stały się również symbolem Bożego...
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w którym dozwolone, a nawet wskazane jest objadanie się. Tydzień ten kończy się w Ostatki, po których następuje Środa Popielcowa, rozpoczynająca...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Torcik truskawkowa rozkosz
Słowo dieta wzbudza w nas mieszane odczucia, kojarzy nam się z odchudzaniem, wyrzeczeniami naszych ulubionych potraw. A tak naprawdę oznacza określony sposób odżywiania. Chciałabyś po świętach...
Jest Pani ewenementem wśród aktorów, bo nie dość, że cały czas aktywna, popularna, lubiana, możemy podziwiać...
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach...
Kuchnia to takie miejsce, gdzie marnuje się chyba najwięcej pieniędzy: głównie przez kupowanie niepotrzebnych rzeczy i wyrzucanie jedzenia. Jak tego uniknąć i zaoszczędzić w kuchni? Mam dla Was listę praktycznych rad!
Pączek - mąka, cukier, mleko, jaka i drożdże, to podstawowe składniki jakich użyjemy aby go zrobić. Ale to nie wszystko pyszne nadzienie, konfitury, czekolada, budyń no i polewa lukier albo cukier puder. Takie składniki generują, niezliczone wydawałoby się, ilości kalorii....
Orzech włoski (Juglans regia) to drzewo z rodziny orzechowatych, pochodzące z Azji i uprawiane w wielu krajach europejskich, a także w Turcji, Iranie, Chinach i Japonii.Orzech jest drzewem długowiecznym, jednopiennym, o rozłożystej koronie, osiągającym wysokość ponad 30 metrów....
W życiu codziennym używamy wielu kosmetyków, wiele z nich jest niezbędna jak szampon czy krem ale nie mamy pojęcia jak szkodliwee mogą być dla rosnącego...
W życiu codziennym używamy wielu kosmetyków, wiele z nich jest niezbędna jak szampon czy krem ale nie mamy pojęcia jak szkodliwee mogą być dla rosnącego w łonie matki płodu, lub matki karmiącej. W pierwszej ciąży nigdy nie spotkałam się z tym środkiem konserwującym wiedziałam że wit. A może...
Śniadanie Pierwszy i najwazniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinen dodać jak najwięcej energii na "dzień dobry". Dlatego stawiamy na produkty zbożowe. Idealne źrodło żelaza. Doskonałe są wszelkie kaszki zbożowe. Można je wzbogacić np. owocami. I oczywiście kanapki. Koniecznie z pelnoziarnistego...
Święta to wyjątkowy i radosny czas, wypełniony rodzinnymi spotkaniami Tradycyjny stół wielkanocny ugina się, bowiem pod ciężarem samych przysmaków. Przyszła mama skuszona aromatem świątecznych potraw, porzuca swoje dietetyczne postanowienia i ulega tradycji.