Autor zdjęcia/źródło:
Pixabay.com @ familie.pl, Dunia
Tłusty czwartek już w tym tygodniu. By zgodnie z przysłowiem wiodło nam się dobrze przez cały rok musimy w Tłusty czwartek zjeść co najmniej jednego pączka. Jednak pączki to nie wszystko, bo są przecież jeszcze pyszne faworki, które w tym dniu chętnie zajadamy. Na co się skusisz: pączki kontra faworki – co wybierasz?
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w którym dozwolone, a nawet wskazane jest objadanie się. Tydzień ten kończy się w Ostatki, po których następuje Środa Popielcowa, rozpoczynająca czas Wielkiego Postu. W poście wskazane jest umiarkowanie w jedzeniu i piciu, więc Tłusty czwartek to ostatnia szansa, aby móc się bezkarnie i bez wyrzutów sumienia objadać słodkościami. Do tradycyjnych słodkości należą pączki i faworki, zwane również chrustem lub chruścikami. Które z tych pyszności wolicie? Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować, co wybrać proponujemy przepisy na najsmaczniejsze pączki i faworki. Prezentujemy także najlepsze przepisy naszych użytkowniczek, które możecie znaleźć w zakładce Przepisy>>
Pączki
Pączki z dżemem i śnieżnobiałą polewą
Składniki:
na pączki:
- 250 ml mleka
- 40 g drożdży
- 150 g cukru
- 8 żółtek
- 30 ml wódki
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 g masła miękkiego
- dżem do nadziewania
- olej do głębokiego smażenia
na polewę:
- 200 g cukru pudru
- 20 ml wody
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok. 2 cm), krążkiem o średnicy ok. 6 cm wykrawać kółka.
- Smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się z zewnątrz, pozostając w środku surowe). Smażyć na rumiano z obu stron.
- Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier puder utrzeć z wodą.
- Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową.
Pączki Duni
Składniki:
- 0,5 kg dobrej mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- 5 żółtek i 1 całe jajo
- 1 paczka drożdży
- 2 łyżki cukru
- 50 ml rumu
- konfitury do nadziewania
- 1 kg smalcu do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie KROK PO KROKU:
- drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki.
- Mąkę przesiać przez sito. Dodać wyrośnięty zaczyn.
- Dodać utarte z cukrem żółtka i jajko.
- Dodać pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Dodać rum.
- Wyrabiać dokładnie ciasto do momentu gdy zacznie odstawać od rąk i ukażą się pęcherzyki. W razie potrzeby dosypywać mąkę. Ciasto musi być sprężyste i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy wyrośnie podwajając swoją objętość, na stolnicy rozwałkowujemy gruby placek.
- Szklanką wykrawamy krążki i zagniatamy kule. Wykładamy na ściereczkę do wyrośnięcia.
- Smalec 0,5kg rozgrzewamy mocno w płaskim garnku.
- Wrzucamy kawałeczek ciasta aby sprawdzić jak mocno jest tłuszcz rozgrzany. Gdy próbka smaży się , to wkładamy pączki i spokojnie smażymy ciągle czuwając aby nie spalić. Gdy pierwsza strona usmaży się tak jak lubimy, to długim widelcem przekładamy na drugą stronę.
- Po usmażeniu pączki wykładamy na papierowy ręczni aby osączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Ostudzone pączki nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy.
- Układamy na półmisku i posypujemy cukrem.
A wcześniej wyrzucamy wszystkich z kuchni i nie pozwalamy łapać za gotowe pączki. Niech czekają na wszystkie!!! Może to nam się uda!!!
Tutaj znajdziecie przepis na mniej kaloryczne PĄCZKI PIECZONE>>>
Przepis na PĄCZKI TWAROGOWE>>>
Faworki
Różane faworki z kolorową polewą
Składniki:
na ciasto:
- 50 g cukru pudru
- 340 g mąki pszennej
- 4 duże żółtka
- ½ łyżeczki soli
- 180 g kwaśnej śmietany
na polewę:
- 100 g cukru pudru
- 10 ml soku malinowego
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Z podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wyrobić.
- Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i krążkami o różnych wielkościach wycinać po 3 kółka, każde ponacinać z boku 3,4 razy.
- Nałożyć kółka jedno na drugie, zaczynając od największego, docisnąć pośrodku.
- Smażyć w głębokim tłuszczu, dobrze rozgrzanym, z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
- Aby przygotować kolorową polewę należy połączyć cukier puder z sokiem malinowym. Polewę przełożyć do papierowego rękawa.
- Ozdobić środki i brzegi róż. Róże można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Faworki Artiki
Składniki:
- 30 dkg mąki
- 4 żółtka
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- łyżka spirytusu
- cukier puder
- tłuszcz do pieczenia
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Aby uzyskać pyszne kruchutkie faworki, należy najpierw zagnieść wszystkie składniki do momentu, aż będzie gładko odchodziło od ręki.
- Następnie bierzemy wałek i z całej siły uderzamy w ciasto z każdej strony aż do uzyskania na powierzchni ciasta pęcherzyki powietrza.
- Później rozgrzewamy tłuszcz, a sami przystępujemy do wałkowania na grubość ½ mm ciasta i wykrajamy prostokąty (niewielkie - wystarczy ok. 6 cm długości) nacinany w środku i przekładamy końce aby uzyskać specyficzny dla faworka warkocz.
- Najlepiej jeśli pomaga nam w tym druga osoba wtedy wszystko skończy się migiem bo jedna osoba kroi i tworzy faworki a druga w tym czasie smaży je w tłuszczu.
- Na samym końcu posypujemy faworki cukrem pudrem.
Co wybieracie – pączki czy faworki? Które najbardziej lubicie i będziecie zajadać w Tłusty czwartek? Być może spodobał się wam któryś z naszych przepisów i zamierzacie go wypróbować? Podzielcie się z nami swoimi kulinarnymi pomysłami na Tłusty czwartek.
POROZMAWIAJMY NA FORUM>>
CZY KOBIETA W CIĄŻY MOŻE JEŚĆ PĄCZKI?>>>