Tłusty czwartek: dlaczego tego dnia jemy pączki i faworki? - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Tłusty czwartek: dlaczego tego dnia jemy pączki i faworki?

Tłusty czwartek: dlaczego tego dnia jemy pączki i faworki?

Autor zdjęcia/źródło: Przepisy na pączki @pixabay

Tłusty czwartek, inaczej zapusty – to czwartek przed Wielkim Postem, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Zgodnie z tradycją, w Polsce oraz w katolickiej części Niemiec w Tłusty czwartek możemy się objadać ile tyko chcemy. Najbardziej tradycyjnymi potrawami są wtedy pączki i faworki.

Data Tłustego czwartku co roku zależy od Wielkanocy, która w kalendarzu chrześcijańskim jest świętem ruchomym. Następny czwartek wypada już po Środzie Popielcowej rozpoczynającej Wielki Post, który w formie pokutnej ma przygotować nas do Wielkanocy. Wielki Post ma polegać na umartwianiu się, między innymi na prawdziwym umiarkowaniu w jedzeniu i piciu. W tym roku Tłusty czwartek wypada 28 lutego (zawsze pomiędzy 29 stycznia a 4 marca), 52 dni przed Wielkanocą.

Karnawał – nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, co tłumaczymy „mięso usuwać” lub „żegnaj mięso”. Oznacza to pożegnanie mięsa przed Wielkim Postem. Inna źródła tej nazwy, każą szukać jej w łacińskim carrus navalis – oznaczającym wóz w kształcie okrętu, który zwykle pojawiał się w procesji świątecznej ku czci bogini Izydy a później Dionizosa w starożytnym Rzymie (czyli pierwowzór dzisiejszych platform podczas pochodów karnawałowych).

Co jeść w Tłusty czwartek?

Najbardziej popularnymi potrawami wybieranymi w Tłusty czwartek są pączki i faworki, czyli chrust. Jest nawet okolicznościowe przysłowie, które mówi: „Powiedział Bartek, że dziś Tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Istnieje także przesąd, który wyjątkowo nam się podoba i przestrzegamy go z przyjemnością. Mówi on, że jeśli ktoś w Tłusty czwartek nie zje choćby jednego pączka – nie ma co liczyć na powodzenie przez cały rok... Chyba nie warto ryzykować. Jeszcze inna szkoła mówi, że pączki w Tłusty czwartek nie tuczą, a kobietom trafiają wprost do... biustu.

>>> Pączki kontra faworki PRZEPISY <<<

Tłusty czwartek już od czasów rzymskich

Geneza Tłustego czwartku sięga czasów rzymskich, kiedy to raz do roku obchodzono tzw. tłusty dzień. W czasach pogańskich w ten sposób świętowano odejście zimy i nastanie wiosny. Dopiero około XVI wieku, w Polsce, pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały jednak inaczej niż teraz: zamiast słodkich konfitur do niektórych z nich wkładano monetę lub migdał. Kto nań trafił miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.

Czy wiesz, że... kiedyś w Tłusty czwartek jedzono zupełnie inne paczki niż teraz. Nie były słodkie lecz nadziewane słoniną, boczkiem lub mięsem i popijano je wódką!

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Bardzo ciekawa historia.. fajnie poczytać.. choć pączki wolę zdecydowanie na słodko..