Opublikowany przez:
Monika C.
2019-02-26 14:00:42
Autor zdjęcia/źródło: Przepisy na pączki @pixabay
Data Tłustego czwartku co roku zależy od Wielkanocy, która w kalendarzu chrześcijańskim jest świętem ruchomym. Następny czwartek wypada już po Środzie Popielcowej rozpoczynającej Wielki Post, który w formie pokutnej ma przygotować nas do Wielkanocy. Wielki Post ma polegać na umartwianiu się, między innymi na prawdziwym umiarkowaniu w jedzeniu i piciu. W tym roku Tłusty czwartek wypada 28 lutego (zawsze pomiędzy 29 stycznia a 4 marca), 52 dni przed Wielkanocą.
Karnawał – nazwa pochodzi od włoskiego carnevale, co tłumaczymy „mięso usuwać” lub „żegnaj mięso”. Oznacza to pożegnanie mięsa przed Wielkim Postem. Inna źródła tej nazwy, każą szukać jej w łacińskim carrus navalis – oznaczającym wóz w kształcie okrętu, który zwykle pojawiał się w procesji świątecznej ku czci bogini Izydy a później Dionizosa w starożytnym Rzymie (czyli pierwowzór dzisiejszych platform podczas pochodów karnawałowych).
Najbardziej popularnymi potrawami wybieranymi w Tłusty czwartek są pączki i faworki, czyli chrust. Jest nawet okolicznościowe przysłowie, które mówi: „Powiedział Bartek, że dziś Tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła”. Istnieje także przesąd, który wyjątkowo nam się podoba i przestrzegamy go z przyjemnością. Mówi on, że jeśli ktoś w Tłusty czwartek nie zje choćby jednego pączka – nie ma co liczyć na powodzenie przez cały rok... Chyba nie warto ryzykować. Jeszcze inna szkoła mówi, że pączki w Tłusty czwartek nie tuczą, a kobietom trafiają wprost do... biustu.
Geneza Tłustego czwartku sięga czasów rzymskich, kiedy to raz do roku obchodzono tzw. tłusty dzień. W czasach pogańskich w ten sposób świętowano odejście zimy i nastanie wiosny. Dopiero około XVI wieku, w Polsce, pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały jednak inaczej niż teraz: zamiast słodkich konfitur do niektórych z nich wkładano monetę lub migdał. Kto nań trafił miał cieszyć się dostatkiem i powodzeniem.
Czy wiesz, że... kiedyś w Tłusty czwartek jedzono zupełnie inne paczki niż teraz. Nie były słodkie lecz nadziewane słoniną, boczkiem lub mięsem i popijano je wódką!
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka
2019.02.28 19:08
Bardzo ciekawa historia.. fajnie poczytać.. choć pączki wolę zdecydowanie na słodko..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!