Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Ostatnio przydarzyła mi się dziwna i komiczna zarazem sytuacja. Stałam w kolejce, w sklepie. Przede mną przemęczona, ale bardzo zadbana mama z nieco...
Jak powstają nasze nawyki żywieniowe? Piotr Modzelewski: Jedzenie, tak jak każda inna przyjemność, potrafi bardzo szybko przerodzić się w nawyk. Na podobnej zasadzie działa narkotyk. Niektóre produkty...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Unia Europejska daje wytyczne o dopuszczalnych normach, jakie powinny zawierać produkty, aby nie szkodziły zdrowiu dzieci. Polski...
Wędliny od Henryka Kani zostały stworzone z myślą o dzieciach. Ich największą zaletą, jest tzw. krótka etykieta, czyli taka, w której nie znajdziemy dodatków, jak: fosforany, wzmacniacze smaku, karagen, czy glutaminian sodu. Wszystkie trzy testowane produkty: polędwicę drobiową, delikatny schab i...
Czerwiec kojarzy nam się z luzem i spokojnym czasem. Dzieci kończą zajęcia w przedszkolu i szkole, a dorośli powoli zaczynają sezon urlopowy. Słoneczna pogoda, moc kwitnących kwiatów i świeżej zieleni sprawia, że też chcemy czuć się tak promiennie....
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Zupy w proszku - to sama chemia.Kostki rosołowe - zawierają glutaminian sodu.Słodkie napoje gazowane - to chemia plus puste kalorie i dwutlenek węgla.Sushi, kogel-mogel, tatar - mogą zawierać niebezpieczne bakterie.Marynaty - zawierają ocet.Pasztet z puszki - mało mięsa,...