Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany...
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Wielu z nas ma mało czasu. Często kupujemy więc albo gotowe potrawy, tylko do podgrzania, albo wygodne w użyciu półprodukty. Problem w tym, że znajduje się w nich dużo dodatków spożywczych, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie dorosłych i dzieci. Producenci powołują...
1. Nazwa – rzecz oczywista, a sporo zdradza Oczywiste...
Ostatnio przydarzyła mi się dziwna i komiczna zarazem sytuacja. Stałam w kolejce, w sklepie. Przede mną przemęczona, ale bardzo zadbana mama z nieco...
Jak powstają nasze nawyki żywieniowe? Piotr Modzelewski: Jedzenie, tak jak każda inna przyjemność, potrafi bardzo szybko przerodzić się w nawyk. Na podobnej zasadzie działa narkotyk. Niektóre produkty...
Wydawałoby się, że wszystkie produkty na sklepowych półkach powinny być zdrowe, no bo przecież zostały dopuszczone do sprzedaży, więc świadczy to o tym, że wszystko jest z nimi w porządku. Niestety rzeczywistość jest trochę inna. Wiele produktów spożywczych zawiera w swoim...
Unia Europejska daje wytyczne o dopuszczalnych normach, jakie powinny zawierać produkty, aby nie szkodziły zdrowiu dzieci. Polski...
Wędliny od Henryka Kani zostały stworzone z myślą o dzieciach. Ich największą zaletą, jest tzw. krótka etykieta, czyli taka, w której nie znajdziemy dodatków, jak: fosforany, wzmacniacze smaku, karagen, czy glutaminian sodu. Wszystkie trzy testowane produkty: polędwicę drobiową, delikatny schab i...
Czy wiesz co jesz? Coraz więcej produktów spożywczych w swoim składzie ma substancje bez nazw, a o symbolach zaczynających się od litery "E". Niektóre z tych składników nie szkodzą zdrowiu, ale niestety nie wszystkie. Oto opis najczęściej stosowanych w produktach spożywczych "E":
Czerwiec kojarzy nam się z luzem i spokojnym czasem. Dzieci kończą zajęcia w przedszkolu i szkole, a dorośli powoli zaczynają sezon urlopowy. Słoneczna pogoda, moc kwitnących kwiatów i świeżej zieleni sprawia, że też chcemy czuć się tak promiennie....
Na drodze zdrowego odżywiania są różne przystanki: imieninowe odstępstwa, komercyjne menu w restauracji, zniechęcenie, czy też brak inspiracji... Poniższa tabela zawiera najczęściej używane...
Zupy w proszku - to sama chemia.Kostki rosołowe - zawierają glutaminian sodu.Słodkie napoje gazowane - to chemia plus puste kalorie i dwutlenek węgla.Sushi, kogel-mogel, tatar - mogą zawierać niebezpieczne bakterie.Marynaty - zawierają ocet.Pasztet z puszki - mało mięsa,...
Czym doprawiacie zupy? Zawsze do zup dodawałam jakąś przyprawę Kucharek itp. Ale te zupy wtedy mi jakoś smakują wszystkie tak samo. Teraz gotuję fasolową. Czy dodanie soli, pipeprzu, majeranku, ziela angielskiego, liścia laurowego i kilku kropel Maggi wystarczy? Czym doprawiacie zupy?,Czym...
przyprawy w kuchni Dobre przyprawy to wszystkie które nie zawierają szkodliwego składniku takiego jak glutaminian sodu. Nikt nie powinien tego jeść, szczególnie dzieci. Osobiście staram się ich unikać. Niestety w sklepach praktycznie wszystkie je zawierają ;) Dlatego sama kupuję je przez...
Kostki rosołowe to chemiczna bomba... Wielu z nas korzysta z nich w swojej kuchni ale po przeczytaniu tego artykułu chyba i wielu z nich zrezygnuje lub ograniczy ich używanie. Kostki...
Zupy z paczki Z bukietem warzyw i naturalnych przypraw, bez konserwantów i glutaminianu sodu. W każdym bloku reklamowym i na stronach damskich czasopism producenci przekonują, jak łatwo możemy wyczarować pyszny, domowy obiad. Osobiście ulegam tylko barszczowi w proszku. Poza tym wolę gotować tradycyjnie....