Niektóre z nas poszukują patelni uniwersalnej na której będą smażyć dowolne potrawy. Inne z nas potrzebują takiej, na której będą mogły grillować lub smażyć naleśniki. Jednak prawdziwa gospodyni, która lub gotować powinna się zaopatrzyć w oba rodzaje patelni.
Są one bezpieczne dla twojego zdrowia i dla środowiska. Używając ich, ograniczasz ilość niebezpiecznych substancji, które przedostają się do gruntu i wód. Są one biodegradowalne i o wiele tańsze od standardowych płynów. Uniwersalną pastę otrzymasz, łącząc ¼ szklanki sody...
W przypadku plam z czerwonego wina możesz je usunąć wieloma sposobami. Jest ich na tyle dużo, że z pewnością, któryś z nich wybierzesz. Jednak, zanim zabierzesz się do któregoś z przedstawionych przez nas sposobów, upewnij się, że poplamiona tkanina dobrze zniesie konkretny...
Kamień na dnie czajnika, to nic innego jak osad z twardej wody, który wpływa negatywnie na smak wody, którą pijemy. Dlatego raz na dwa miesiące powinnaś odkamieniać czajnik. Jak usunąć kamień z czajnika, aby służył ci bez zarzutów? Zanim udasz się do sklepu...
Czasami trudno jest się zdecydować. Czy na święta chce zrobić sernik, czy makowiec, zatem rozwiewamy wątpliwości. Połączenie tych dwóch ciast w tym sprytnym przepisie z pewnością przypadnie do gustu nawet najwybredniejszemu smakoszowi. Takie ciasto, kiedy zagości na świątecznym...
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki oraz przygotowane potrawy zachowały swoją świeżość, aromat i smak. W tym celu należy je przechowywać w odpowiednich warunkach. Wiele produktów należy trzymać w lodówce sery, warzywa, owoce, jaja. Również wszelkie przygotowane,...
Do barszczu wigilijnego przygotowujemy uszka z grzybami. Jednak, gdy do świątecznego stołu zasiądą także dzieci, zrezygnujmy z suszonych grzybów i zróbmy farsz pieczarkowy. Jest o wiele delikatniejszy i bardziej strawny dla maluchów. Możemy także przyrządzić farsz grzybowo – kapuściany albo jeszcze...
Kuchnia to serce domu – miejsce, gdzie spędzamy codziennie minimum godzinę. Nie tylko przygotowujemy w niej posiłki, ale też zwykle je spożywamy, a często także po prostu spędzamy w niej czas z bliskimi lub naszymi gośćmi. Nie ma niczego przyjemniejszego niż wypicie kubka ulubionej herbaty w przytulnej...
Karp to taka ryba, której zgodnie z polską tradycją na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć. Najpopularniejszy jest karp królewski o małej ilości łusek. Przygotowujemy go na święta na różne sposoby: przyrządzamy go w galarecie, po żydowsku, warszawsku, w ciemnym sosie...
Sięgnij po naturę! Natura przewidziała, że zimą będziemy narażeni na jej śnieżne i mroźne uroki, dlatego dała nam moc bogactw w zamian. Naturalne metody leczenia są niezwykle cenne, ponieważ organizm przyjmuje je...
Jego zastosowanie zmienia się w zależności od gatunku. Najwyższej, jakości gatunek stosowany także jako przyprawa pochodzi z Jamajki, jednak najbardziej popularnym w sztuce kulinarnej gatunkiem jest malezyjski imbir lekarski oraz spożywany na surowo imbir japoński. W lecznictwie...
Słodki krem czekoladowo-orzechowy to idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację dla maluchów i nie tylko. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś co tak właściwie zawiera nutella ze sklepowej półki? Powinny w niej być oczywiście przede wszystkim orzechy...
Zanim jednak wykorzystasz sposoby na zatkany nos, ustal jego przyczynę. Niedrożność nosa może być spowodowana zakażeniem, zmianami strukturalnymi, ale także alergią lub naczynioruchowym nieżytem. W większości przypadków zatkany nos wiąże się z obrzękiem wyściełającej go błony śluzowej, a nadmierna...
Jest ona niskokaloryczna, a jej świeże pestki pomagają się pozbyć wszelkich pasożytów. Pomaga ona także przy odchudzaniu oraz przy wysokim ciśnieniu. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy i nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych wartości. Jej wszechstronne wykorzystanie...
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jednym słowem przepisy dla kobiet w ciąży powinny uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Zrezygnujmy z dużych ilości tłuszczu używanego do smażenia oraz dodawajmy dużo warzyw do potraw. Przygotowywane w ten sposób potrawy będą przede wszystkim miały mniej kalorii a dzięki warzywom staną lekkostrawne i zdrowe. A oto proste triki na dietetyczne przepisy jakie powinnaś zastosować...
Porzeczki oprócz niezwykłego smaku są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C i PP. Dzięki temu wspierają odporność organizmu, leczą przeziębienie i reumatyzm. Substancje zawarte w czarnych porzeczkach wspierają procesy trawienne, wpływają...
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący...
Lista życzeń na tym się na pewno nie kończy. Przecież nie możemy zapomnieć o czasie dla siebie. Spotkania z koleżanką przy kawie, wizyta u fryzjera, kinowa premiera lub mała rundka butikowym szlakiem. No....może wystarczy. Jak to wszystko pogodzić? Warto zastanowić się nad sensowną organizacją pracy...