Opublikowany przez: monika.g 2016-11-03 16:53:22
Autor zdjęcia/źródło: domowa nutella @ pixabay.com
Słodki krem czekoladowo-orzechowy to idealny dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację dla maluchów i nie tylko. Ale czy zastanawiałaś się kiedyś co tak właściwie zawiera nutella ze sklepowej półki? Powinny w niej być oczywiście przede wszystkim orzechy i kakao, ale niestety na liście składników w pierwszej kolejności znajduje się cukier i tłuszcz. Nasza domowa nutella nie musi zawierać tych substancji, a i tak będzie pyszna. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko naturalne składniki, czyli dużą ilość orzechów posłodzonych naturalnym miodem z dodatkiem mleka i kakao. Ciekawą alternatywą dla orzechowego kremu jest zastąpienie głównego składnika śliwkami, które nadają specyficzny lekko kwaskowy smak. Dzięki temu krem zostanie wzbogacony o owocowy smak z mnóstwem witamin, więc będzie nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
Składniki:
● 200 g orzechów laskowych lub innych (w zależności od upodobań),
● 3 łyżki miodu,
● niepełna szklanka mleka,
● 4 łyżki kakao.
Wykonanie KROK PO KROKU:
Składniki:
100 g mlecznej czekolady
100 g cukru (ewentualnie więcej jeśli powidła są kwaśne)
4 czubate łyżki kakao
Wykonanie KROK PO KROKU:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2016.11.11 10:24
Ooooo dziś by się taki przydał...mmm pogoda taka paskudna..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.