Opublikowany przez: monika.g 2016-06-17 15:55:24
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Porzeczkowiec przepis
Porzeczki oprócz niezwykłego smaku są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C i PP. Dzięki temu wspierają odporność organizmu, leczą przeziębienie i reumatyzm. Substancje zawarte w czarnych porzeczkach wspierają procesy trawienne, wpływają na oczyszczanie organizmu i dodają energii. Warto więc jeść te owoce, bo wyjdzie nam to tylko na zdrowie.
Porzeczkowiec to pyszne ciasto z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, przełożone masą serową. Słodko-kwaśne dzięki czarnej porzeczce połączonej z bitą śmietaną i wiórkami czekolady urzeknie cię swoim smakiem.
Masa kakaowa:
3/4 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
Ciasto:
1 1/2 szkl mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
5 jajek
Masa serowa:
1/2 kg białego sera (nie mielonego)
6 łyżek cukru pudru
1 kostka masła
Bita śmietana:
1/2 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
2 śmietan fixy
Dodatkowo:
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
gorzka czekolada
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Aromatyczne i zdrowe – wyczarowane z owoców>>
Rabarbar króluje w cieście – przepis KROK PO KROKU!>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.