Wiele kobiet zastanawia się, które produkty są bezpieczne do spożycia w tym okresie, a jednym z często dyskutowanych tematów jest rzeżucha. Problem spożywania rzeżuchy w ciąży pojawia się głównie w okolicy świąt wielkanocnych, kiedy to tradycyjnie na naszych stołach i w dekoracjach pojawia się rzeżucha....
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...
Niedokrwistość, nazywana też anemią, jest stanem chorobowym organizmu spowodowanym niewystarczającym stężeniem żelaza we krwi, co wiąże się ze zmniejszeniem ilości czerwonych krwinek oraz ogólnego stężenia hemoglobiny we krwi. Krwinki czerwone mają za zadanie dostarczać tlen do komórek. Ich niedobór...
Znane to stwierdzenie, które z pewnością powtarza każdy lekarz jak mantrę: „odpowiednie witaminy w ciąży i mikroelementy zwiększają szansę na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu oraz niemowlęcia” (Polskie Towarzystwo Ginekologiczne). Najlepiej będzie gdy zapewnisz...
Ciąża to bardzo wymagający czas, bo dbasz wtedy nie tylko o własne potrzeby, ale również o potrzeby swojego dziecka. Musisz zwracać większą uwagę na to, co jesz, czy twoja dieta jest zdrowa, czy nie stosujesz niebezpiecznych dla rozwoju dziecka leków. Jednak to nie wszystkie...
W czasie ciąży układ immunologiczny kobiety jest osłabiony, przez co organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje takie jak ból gardła, katar, kaszel czy grypa. Często nie da się ich uniknąć, dlatego ze względu na rozwijające się maleństwo musisz zastosować trochę inne leczenie niż do...
Czym jest progesteron i dlaczego jest tak istotny w ciąży? Progesteron jest żeńskim hormonem płciowym, odpowiedzialnym w głównej mierze za zagnieżdżenie się zarodka w śluzówce macicy i utrzymanie zdrowej ciąży aż do rozwiązania. Niedobór progesteronu, dawniej nazywanego luteiną, może...
Poziom glukozy we krwi bada się w celu ewentualnego wykrycia: hiperglikemii (podwyższonego poziomu glukozy), hipoglikemii (obniżonego poziomu glukozy),...
Czego nie wolno jeść w ciąży? Ciąża to czas kiedy przede wszystkim buzują w Nas hormony, pojawiają się różne, czasem naprawdę bardzo dziwne zachcianki. To czas, gdy wstajemy w środku nocy z niepohamowaną ochotą na cały słoik ogórków kiszonych, po to, by od samego rana walczyć w okropnymi mdłościami....
Jak przygotować się do ciąży, aby nie była ona dla nas zaskoczeniem i przykrą wiadomością, ale upragnioną i wyczekiwaną wspólną radością?
Kiedy zaczyna się drugi trymestr ciąży? Drugi trymestr ciąży trwa od 14. do 27. tygodnia ciąży. Zwykle jest dobrze wspominany przez mamy z wielu powodów. W trymestrze pierwszym dokuczają bowiem zazwyczaj
Jeśli jesteś (lub byłaś) w ciąży, z pewnością wiesz, jak to jest, gdy pojawia się uczucie „coś bym zjadła”. Ciąża jest czasem szczególnym, także pod względem jedzenia. Kiedy zarówno zachcianki, jak i apetyt na konkretne pokarmy pojawiają się ze zdwojoną siłą. Psychodietetyk z Poradni MedFood - Agnieszka...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Wiele kobiet zastanawia co zrobić, by ich dziecko urodziło się zdrowe. Niestety, nie ma żadnej metody, która dawałaby sto procent pewności,...
Wiadomo natomiast, że przyszła mama nie musi znacząco zmieniać swoich przyzwyczajeń żywieniowych, o ile były prawidłowe, chyba, że po jedzeniu obserwuje nieprzyjemne dolegliwości. Istnieją jednak produkty zakazane w ciąży, z których ze względu na bezpieczeństwo zdrowia własnego i rozwijającego się...
Suplementacja w ciąży – czy jest konieczna? Po suplementy diety w USA, Kanadzie i Australii sięga ok. 78% - 98% kobiet. Jednak w gabinetach lekarskich w Polsce przyszłe mamy czasem spotykają się z opinią niektórych ginekologów, że żadna suplementacja oprócz kwasu foliowego (o którym będzie...
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Dania wielkanocne nie są potrawami postnymi, a wręcz przeciwnie. Pieczone mięsa, duże ilości majonezu i słodkie ciasta to potrawy ciężkostrawne i kaloryczne. To sprawia, że nie należą one do...