Czym są trójglicerydy? Trójglicerydami nazywane są kwasy tłuszczowe, będące jednym z najważniejszych materiałów energetycznych organizmu. Dostarczają one energię niezbędną do procesów życiowych, a także magazynują tę energię. Gromadzą się przede wszystkim w cytoplazmie komórek...
Dietetyk.. czyli kto? Czyli osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Dietetyk pomaga przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Dietetyk...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Dlatego, jeśli menopauza już doprowadziła do przekroczenia prawidłowej masy ciała, pora zrewidować dotychczasowe nawyki żywieniowe i podjąć konkretne działania. Zobacz, co musisz zmienić i przekonaj się, że odchudzanie w okresie menopauzy to nie „mission impossible”. Mniej kalorii...
Tradycyjne Pad Thai…Pad Thai jest tradycyjnym daniem tajskim. Jego niezmiennymi elementami są delikatny makaron ryżowy (bardzo popularny w kuchni wietnamskiej i chińskiej) oraz prażone orzechy ziemne, które nadają potrawie wyjątkowego smaku...
Już na pierwszy rzut oka widać – gdy np. jesteśmy podatni na złamania kończyn, obserwujemy u siebie krwawienie śluzówek czy szybciej się męczymy – że organizm alarmuje nas o jej niedoborach. Jednak nawet bez tych objawów musimy pamiętać – zwłaszcza w podeszłym wieku – o witaminie K. Witamina...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
bilansowane żywienie dzieci w wieku przedszkolnym gwarantuje nie tylko zdrowie fizyczne, ale także stanowi ważny wyznacznik prawidłowego rozwoju emocjonalnego i intelektualnego dziecka. Sprawia,...
Choroba ta wzięła nazwę od swojego odkrywcy – Hakaru Hashimoto. Był to japoński chirurg, który pracował w Berlinie...
Zawarte w żółtkach kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytyna działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Zapobiegają też odkładaniu się płytki miażdżycowej, która przyczynia się do powstawania sklerozy.
Wśród osób, które przeżyły udar, około 70 proc. pozostaje niepełnosprawnymi, przy czym 50 proc. wymaga pomocy i opieki innych osób z powodu upośledzonej sprawności fizycznej i psychicznej. Jak rozpoznać Udar nie pozwala się uśmiechnąć...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
Estrogeny i progesteron przygotowują błonę śluzową macicy do implantacji zarodka. Estrogen wpływa także na gospodarkę wapniową w kościach i pozwala na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie. Dodatkowo wpływa na śluzówkę...
Pozwolę sobie zacytowac tutaj artykuł który znalazłam na stronie http://mediweb.pl/children/wyswietl_vad.php?id=670 dotyczący posiłków dloa dzieci 1-3 latka"(...) Małe dzieci powinny jeść 5 lub 6 posiłków dziennie. Nie należy zmuszać dziecka...
Menopauza nie jest łatwym okresem dla wielu z nas. Zdarzają się oczywiście przypadki, że przechodzi ona niemal niezauważona, ale nie są one częste. Tym bardziej, że to, kiedy zaczyna się menopauza wcale nie jest takie oczywiste. Pierwsze objawy menopauzy – kiedy się zaczyna? Uderzenia...
Od wieków wiadomo, że czosnek ma wyjątkowo korzystne działanie na nasze zdrowie. Działa antyseptycznie, wspomaga układ krążenia i funkcje mózgu i układu nerwowego. Niezwykle popularny staje się ostatnio czarny czosnek, znany od wieków w Korei czy Japonii. Czym jest czarny czosnek i jak go...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Ponad 17 mln osób na świecie rocznie doznaje udaru mózgu. Stan ten stanowi poważne zagrożenie, dlatego rozpoznanie objawów udaru i szybkie udzielenie pierwszej pomocy odgrywa kluczową rolę w ratowaniu życia. Dowiedz się, jakie są przyczyny udaru, jak go rozpoznać i jak wygląda leczenie udarów...
Oglądanie bajek w TV wydaje się być niewinne i rozwojowe dla dzieci. I takie też może być, jeśli zadbamy o najważniejszy aspekt – czas spędzony przed TV i innymi ekranami. Okazuje się bowiem, że naukowcy mają dowody na częstsze występowanie określonych chorób u dzieci, które spędzają sporo czasu przed...