Opublikowany przez: monika.g 2016-02-17 11:58:00
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany, ponieważ ma wtedy najwięcej substancji odżywczych i pięknie pachnie kokosem. Jest jednak trochę droższy od rafinowanego i trudniej dostępny, jednak rafinowany również można stosować w tych samych celach co nierafinowany.
(Pixabay.com @ Jak stosować olej kokosowy?)
Jak stosować olej kokosowy? – cenne właściwości
Olej ten zawiera zarówno nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy), jak i nienasycone (m.in. kwas oleinowy, linolenowy). W jego skład wchodzą również witaminy i mikroelementy: B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.
Dzięki temu posiada on wiele cennych właściwości. Ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne przez co wzmacnia odporność. Kwasy tłuszczowe wspomagają pracę układu pokarmowego i przyśpieszają przemianę materii. Obniża to ryzyko cukrzycy, chorób serca i poprawia poziom cholesterolu. Olej zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia. Chroni również skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Olej kokosowy jest bardzo zdrowy, poprawia urodę i jest przydatny w kuchni.
Jak stosować olej kokosowy? – jako kosmetyk
Olej jest antybakteryjny i prawie nie uczula oraz świetnie nawilża, dzięki czemu można go stosować jako balsam do ciała, a nawet krem do twarzy.
- do twarzy - jest idealnym ratunkiem dla cery wysuszonej, podrażnionej i szarej. Przy takiej cerze można go zastosować jako kurację na noc zamiast standardowego kremu do twarzy. Świetnie sprawdzi się również jako balsam do ust, bardzo dobrze nawilża i nabłyszcza. Możesz zastosować go także jako bazę do domowego peelingu. Wystarczy, że dodasz do niego trochę soli lub cukru, w zależności od efektu jaki chcesz uzyskać.
- do ciała – Używaj go jako balsamu nawilżającego systematycznie, a nie będziesz mieć problemów z szorstką i wysuszoną skórą. Smaruj także ręce i stopy, które po zimie są szczególnie narażone na wysuszenie. Przy popękanej skórze poczekaj aż ranki się lekko zasklepią i dopiero wtedy posmaruj je olejem kokosowym, pomoże w szybszym zagojeniu się skóry. Rozprawi się także z rozstępami, wygładzi je i wyrówna koloryt skóry. Możesz też zrobić nim masaż wybranej części ciała lub użyć zamiast… pianki do golenia! Nałóż grubą warstwę na nogi, a maszynką z łatwością ogolisz nogi, a pry okazji od razu będą gładkie i nawilżone.
- do włosów – świetnie sprawdzi się przy włosach suchych, farbowanych lub zniszczonych. Możesz go stosować jako odżywkę przed myciem włosów. Nałóż grubą warstwę szczególnie zwracając uwagę na końcówki i zawiń w ręcznik. Taką maskę możesz nosić ok. godziny, po tym czasie spłucz olej kokosowy, a włosy umyj jak zawsze. Po wysuszeniu będą lśniące i błyszczące jak z reklamy szamponu J
Jeśli masz rozdwojone końcówki możesz użyć oleju kokosowego jako serum. Wystarczy, że wsmarujesz go w wilgotne końcówki włosów po myciu rozczeszesz, wysuszysz i ułożysz jak zwykle. Dzięki olejowi włosy są gładkie, nie puszą się i zdecydowanie lepiej się układają, polecany przy włosach kręconych.
Jak stosować olej kokosowy? – w kuchni
Jako składnik spożywczy olej kokosowy dostarcza do organizmu dużo energii. Spożycie 2 łyżeczek dziennie oleju pomaga przyśpieszyć metabolizm, dzięki temu pomaga on również chudnąć. Jest tłuszczem roślinnym, więc nie przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu. Oczyszcza organizm z pasożytów i drożdżaków, wzmacnia funkcje tarczycy. Wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe, nie niszcząc przy tym naturalnej flory bakteryjnej, działa jak naturalny antybiotyk (podobnie do czosnku). Wspomaga układ immunologiczny znacznie zwiększając odporność organizmu. Wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów dostarczanych w pożywieniu. Można nim zastąpić wszystkie używane w kuchni tłuszcze, szczególnie dobrze sprawdza się przy smażeniu i gotowaniu. Nie trzeba przechowywać go w lodówce, ma bardzo długi termin przydatności do spożycia. Nie nadaje się jedynie do smażenia w głębokim tłuszczu ani do pieczenia w temperaturze powyżej 175 stopni ze względu na niską temperaturę dymienia. Świetnym sposobem na dodanie sobie energii z rana jest przepis Anny Lewandowskiej na specjalną kawę z dodatkiem oleju kokosowego. Wypróbujcie koniecznie!
Olej kokosowy - Przepis na kuloodporną kawę Anny Lewandowskiej
Składniki:
Wykonanie KROK PO KROKU:
Wszystkie składniki zblendować – wytworzy się lekka pianka. Możesz też mleko kokosowe spienić na cappuccino.
Jak stosujecie olej kokosowy? Do czego go używacie?
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Czystek na odporność – właściwości i zastosowanie>>
Jak wzmacniać odporność dziecka?>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.