Pierwsza wizyta u dietetyka: jak się do niej przygotować i czego oczekiwać KROK PO KROKU - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pierwsza wizyta u dietetyka: jak się do niej przygotować i czego oczekiwać KROK PO KROKU

Pierwsza wizyta u dietetyka: jak się do niej przygotować i czego oczekiwać KROK PO KROKU

Autor zdjęcia/źródło: @pixabay

Jak powinna wyglądać pierwsza wizyta u dietetyka i jak się do niej przygotować? Jak wybrać dobrego specjalistę? Radzimy KROK PO KROKU

Dietetyk.. czyli kto? 

Czyli osoba specjalizująca się w żywieniu człowieka. Dietetyk pomaga przede wszystkim rozwiązywać różnego rodzaju problemy ze zdrowiem, począwszy od tego jak radzić sobie z nadwagą, a skończywszy na żywieniowym leczeniu wielu poważnych chorób. Dietetyk promuje zdrowy styl życia. Udziela porad dietetycznych zarówno ludziom zdrowym oraz chorym. Zapewnia pomoc w ułożeniu jadłospisu i jego koordynowaniu w czasie leczenia.

Brzmi dobrze… więc dlatego wizyta u dietetyka budzi strach u wielu osób?

Spowodowane jest to zapewne zwierzanie się obcej osobie ze wszystkich dietetycznych grzechów. Nie należy do najprzyjemniejszych i najłatwiejszych zadań. Warto wspomnieć , że rolą dietetyka nie jest ocenianie pacjenta, ale chęć pomocy w rozwiązaniu problemów z odżywianiem się, zmianie nieprawidłowych nawyków żywieniowych na korzystne.

Pierwszy krok - wybór specjalisty

Niestety wizyty u dietetyka nie są masowo refundowane przez NFZ. Mogą z nich korzystać jedynie osoby ze stwierdzoną otyłością, chorych na cukrzycę lub z zaburzeniami odżywiania. Dlatego zazwyczaj kończy się na płatnych wizytach. Znalezienie dietetyka nie jest trudne, ale znalezienie dobrego specjalisty może już stanowić wyzwanie. Wpływa na to kilka powodów, między innymi wykształcenie i specjalizacje. W tym celu warto sprawdzić taką osobę w Internecie – jakie są o niej opinie, czy posiada medyczne wykształcenia oraz w jakie dziecinie dietetyki się specjalizuje.

Drugi krok – badania

Gdy już wiemy, komu powierzymy nasz dietetyczny problem, do takiej wizyty trzeba się odpowiednio przygotować. Profesjonalny dietetyk powinien zlecić wykonanie badań przed ułożeniem jadłospisu. Jakie oraz ilość badania będzie zależała od celu wizyty oraz chorób już współistniejących. Najczęściej zalecane jest wykonanie:

  • Morfologii krwi
  • Poziomu glukozy na czczo
  • Poziomu TSH
  • Lipidogramu  czyli cholesterol ogółem jak i poszczególne frakcje cholesterolu  LDL i HDL oraz triglicerydy
  • Wskaźników wątrobowych

Trzeci krok – dzienniczek żywieniowy

Kolejną rzeczą, jaką warto mieć przy sobie listę przyjmowanych leków oraz prawidłowo wypełniony dzienniczek żywienia. Zawiera on spisane dania i produkty, które zostały spożyte w ciągu ostatnich dni. Najlepiej, aby uwzględnić minimum 3 dni, przy czym dwa dni z tygodnia i jeden dzień weekendowy.  Na podstawie takich notatek można stwierdzić, jak wygląda aktualny sposób odżywiania. Dietetyk jest w stanie ocenić, jakie zmiany należy wprowadzić na początku wspólnej dietetycznej drogi. Czy potrzebna jest totalna zmiana w jadłospisie, czy może wystarczą małe korekty w sposobie odżywiania. Warto zwrócić uwagę, że niektóre Poradnie Dietetyczne przed pierwszą wizytą wysyłają do wypełnienia wywiad żywieniowy. Wtedy z wypełnionym wywiadem należy stawić się na wizytę

Pierwsza wizyta u dietetyka – jak powinna wyglądać?

Wizyta u dietetyka składa się z kilku zasadniczych elementów:

1. Analiza wyników badań klienta

2 . Wypełnienie oraz omówienie wywiadu żywieniowego. Zawiera on pytania dotyczące między innymi celu wizyty, stanu zdrowia, sposobu odżywiania się, wyboru produktów żywieniowych oraz determinantów, które decydują o ich spożywaniu, stylu życia, typu pracy czy codziennej aktywności fizycznej.

3. Analiza dzienniczka bieżącego notowania oraz badań dostarczonych przez pacjenta.

4. Wykonanie pomiaru analizy składu ciała oraz jego omówienie

5. Wspólnie ustalenie strategii dietetycznej, celu, wstępnych założeń oraz sposobu ich realizacji.

Jak rozpoznać specjalistę?

Dobry dietetyk stawia przede wszystkim na indywidualne podejście do pacjenta. Każdy z nas się różni i dlatego tak ważne jest zoptymalizowanie jadłospisu, planu żywieniowego do naszych potrzeb. Dietetyk powinien być empatyczny i wyrozumiały, umieć słuchać aby poznać potrzeby i oczekiwania klienta. Najlepiej aby znał podstawy psychodietetyki aby umiejętnie motywował, wzmacniał samodyscyplinę i pomagał w budowie trwałych nawyków.

Adrianna TucholskaAdrianna Tucholska – dietetyk, specjalność profilaktyka zdrowotna oraz żywienie w sporcie.

Jej misją jest dzielenie się wiedzą oraz doświadczeniem, jak również motywowanie i inspirowanie do zmiany. Ogromną satysfakcję i motywacje do pracy czerpie z sukcesów swoich klientów, którzy dzięki odpowiednio dobranej diecie odzyskują energię i zmieniają sposób myślenia.


W Poradni MedFood specjalizuje się w układaniu jadłospisów, a niedługo również będzie przyjmować  pacjentów w gabinecie. Chce wszystkim udowodnić , że dieta to nie głodówki i liczenie kalorii, ale świadome odżywianie zgodne z naszą naturą, które może być smaczne i proste.

>> Więcej na stronie medfood.com.pl