Jako pierwszy produkt, który nie jest odpowiedni w żywieniu dzieci wskażę wszędobylski cukier. Zwiększa ryzyko próchnicy, a przede wszystkim niewłaściwie wpływa na kształtowanie preferencji żywieniowych. Podobnie jest z solą – wprowadzenie jej zbyt wcześnie może wpłynąć na pojawienie...
Jakie są sposoby na wykrycie alergenu? Testy skórne. Kroplę alergenu (substancji uzyskanej np. z pyłków traw) nanosi się na przedramię lub plecy, po czym nakłuwa się skórę. Jeśli po 15–20 minutach pojawi się zaczerwienienie i...
Uwaga na gluten! Organizacja przyjęcia, imprezy, a nawet grilla w dzisiejszych czasach to nie lada wyzwanie dla gospodarzy… Sporo osób zmaga się bowiem z różnego rodzaju alergiami, w tym także pokarmowymi. W przypadku celiakii nie można spożywać glutenu – jak go jednak unikać,...
Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka? Dziecko może przejawiać gotowość do wprowadzania nowych posiłków poprzez wkładanie do buzi rączek i innych przedmiotów, czy poprzez wykazywanie zainteresowania jedzeniem dla dorosłych. Jeśli nie masz pewności, czy to właściwy moment na...
Chłopcy urodzili się za wcześnie, już w połowie siódmego miesiąca ciąży. Grześ urodził się w zamartwicy i ważył zaledwie 700 gramów....
Nietolerancja glutenu polega na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał gliadyny, która jest składnikiem glutenu. Przeciwciała te uszkadzają kosmki jelitowe, co prowadzi do rozwoju choroby trzewnej...
Hipotrofia płodu, inaczej wewnątrzmaciczne zahamowanie wzrostu płodu, IUGR (ang. Intrauterine Growth Restriction) to mniejszy rozmiar płodu w odniesieniu do wieku ciąży. Oznacza to,...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Przyczyny niedoboru witaminy D
W dzisiejszych czasach alergie są bardzo powszechne zwłaszcza u dzieci. Pierwsze objawy pojawiają się już przy wprowadzaniu do menu małego dziecka nowych produktów. Nie należy ich bagatelizować,...
W ramach cyklu: "Zdrowy start w przyszłość" od 21 października, co dwa tygodnie w Dzień Dobry TVN, Monika Pyrek, świadoma żywieniowo mama i sportowiec, odwiedza mamy, które...
Oriflame wywodzi...
Gluten do diety niemowląt wprowadza się w niewielkich ilościach – nie tyle w celu odżywienia dzieci, ile zmniejszenia ryzyka wystąpienia celiakii.Aktualnie zaleca się wprowadzanie glutenu w...
Białka, które znajdują się w zbożach noszą miano glutenu. Są one podstawą codziennego żywienia. Znajdują się w kaszkach, kleikach, chlebie, makaronie. Nietolerancja glutenu to wytwarzane przez organizm przeciwciała. Może prowadzić do celiakii. Niektóre...