Celiakia, inaczej zwana chorobą trzewną, to stała nietolerancja glutenu. Ma ona podłoże genetyczne i jest odpowiedzią immunologiczną organizmu na gluten. W przypadku tej choroby zboża zawierające...
Celiakia – badanie DNA to najszybsza metoda diagnozy Za występowanie celiakii odpowiadają geny HLA DQ2 i/lub HLA DQ8, dlatego rozpocząć diagnostykę tej choroby u rodziny warto od testów DNA. Prawdopodobieństwo zachorowania...
Celiakia zaburza wchłanianie substancji odżywczych Celiakia jest chorobą, w trakcie której pojawia się nieprawidłowa reakcja organizmu na gluten (białko zawarte w zbożu). Po spożyciu nawet najmniejszej ilości tej substancji zaczynają...
Spośród tak zwanych chorób glutenozależnych wyróżnia się te o podłożu autoimmunologicznym (zaliczamy do nich celiakię, ataksję glutenozależną oraz tzw. chorobę Durhinga), alergicznym (alergia na pszenicę) i nieautoimmunologicznym, niealergicznym (czyli nieceliakalna nadwrażliwość na gluten).
Celiakia jest chorobą, w efekcie, której dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych i prowadzi do zaburzenia wchłaniania substancji odżywczych. Zasadniczo choroba polega na nietolerancji glutenu – białka znajdującego się w zbożach. Niekiedy...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Gluten, czyli białko roślinne występujące w owsie, życie, pszenicy i jęczmieniu, pojawia się w naszym codziennym menu w postaci: chleba, bułek, płatków, kasz czy makaronów. U niektórych osób powoduje ono pojawienie się stanu zapalnego w jelitach. Jest...
Czyje dzieciństwo nie pachniało naleśnikami, racuchami albo plackami ziemniaczanymi przygotowywanymi przez mamę, starszą siostrę albo babcię? Naleśniki są jedną z najbardziej lubianych potraw. Chętnie jedzą je dzieci i dorośli. Niestety teraz, coraz więcej osób...
Gleten to białko czterech zbóż:pszeniecy, jeczmienia,zyta i owsa.zanjdziesz go m.in. w kaszach , makaronach, pieczywie i ciastach.Oskarza sie go miedzy innymi o wywoływanie alergii oraz ujawianie sie celiakii, czyli wrodzonej nietolerancji glutenu.Choroba ta objawia sie m.in.osłabieniem organizmu...
Co to są badania genetyczne? Badania genetyczne polegają na przeanalizowaniu sekwencji materiału genetycznego, czyli DNA, w celu wykrycia zmian, które mogą predysponować do rozwoju różnych schorzeń. To zaawansowane...
W 11 miesiącu życia dziecko coraz sprawniej się porusza. Podejmuje samodzielne próby utrzymania pionowej pozycji ciała, a zwinne paluszki potrafią podnosić nawet najmniejsze okruszki z podłogi. Maluch umie już mówić “nie”, a rozszerzanie diety nabiera...
Żelazo jest niezbędnym składnikiem mineralnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze ono udział między innymi w transporcie i magazynowaniu tlenu w tkankach oraz mielinizacji komórek nerwowych. Oprócz tego stymuluje układ odpornościowy, uczestniczy w syntezie DNA, wpływa na proces oczyszczania...
Jak objawia się biegunka? W dzisiejszych czasach biegunka jest nader często rozpoznawana przez rodziców. Dzieje się tak, ponieważ w ich ocenie biegunka ma miejsce, gdy dziecko odda choć jeden płynny stolec. Nic bardziej mylnego! Biegunkę rozpoznaje się, dopiero gdy dziecko odda...
Aby skutecznie rozwiązać problem zaparć u dzieci, przede wszystkim należy zrozumieć ich istotę. Skupienie się na wyeliminowaniu przyczyn odpowiedzialnych za powstanie trudności z wypróżnianiem w znacznym stopniu...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Sylwester i Nowy Rok to zwykle czas mocnych postanowień o zmianie stylu życia lub nawyków żywieniowych. To także czas, kiedy staramy się bardziej zadbać o nasze zdrowie. Dlatego doskonałym pomysłem na prezent zarówno dla niej i dla niego będzie konsultacja dietetyczna wraz z nowym planem żywieniowym.
Na rozwój odpowiedniej flory bakteryjnej dziecka ma wpływ przede wszystkim rodzaj porodu – naturalny czy przez cesarskie cięcie. Organizm dziecka w brzuchu mamy jest jałowy. Dopiero w trakcie porodu siłami natury, w czasie przechodzenia malucha przez kanał rodny zostaje...
O czym może świadczyć ból brzucha? Bóle brzucha i ich przyczyny Powtarzające się bóle brzucha i skurcze mogą świadczyć o przewlekłej chorobie układu pokarmowego. Najczęściej jednak przyczyną dolegliwości bólowych jest zła dieta mocno obciążająca jelita i wątrobę. Za jedną...
Czy wiesz, że to, co jesz i w jaki sposób jesz, może przełożyć się na Twój sukces zawodowy i lepszą jakość życia? Zachwyciła nas ostatnio oferta MedFood – wysoko wyspecjalizowanej poradni dietetycznej oraz doradcy zawodowego w dziedzinie life-work balance. Zespół