Autor zdjęcia/źródło: mat. pras. Harmonella
Przyczyny niedoboru witaminy D
Witamina D występuje w mleku, tranie i żółtku jaj, dlatego jej niedobór to częste zjawisko u osób stosujących dietę wegańską i u alergików uczulonych na białko mleka krowiego. Na braki tej witaminy narażone są także osoby, które rzadko przebywają na świeżym powietrzu – dopiero po co najmniej 15 minutach kontaktu skóry z promieniami słonecznymi organizm zaczyna wytwarzać witaminę D w ilości odpowiadającej swojemu zapotrzebowaniu.
Niedobór „słonecznej” witaminy może być także wynikiem:
- Otyłości – spadek stężenia witaminy D we krwi to częsty problem u osób ze wskaźnikiem BMI przekraczającym 30;
- Procesów chorobowych w obrębie układu pokarmowego – niektóre schorzenia (np. celiakia, mukowiscydoza) mogą zaburzać wchłanianie witaminy D w jelicie;
- Zmian zachodzących w organizmie osób w wieku dojrzałym – z wiekiem zdolność nerek do przemiany witaminy D w jej aktywną postać zmniejsza się, a co za tym idzie, podatność organizmu na niedobór tej witaminy zaczyna rosnąć.
Ryzyko wystąpienia braków witaminy D jest odpowiednio większe przy współistnieniu kilku czynników utrudniających jej wchłanianie oraz wytwarzanie – właśnie dlatego w grupie osób najbardziej narażonych na niedobór „słonecznej” witaminy znajdują się kobiety po 50. roku życia, które większą część dnia spędzają w zamkniętych pomieszczeniach (np. w biurze) przy sztucznym oświetleniu.
Jak objawia się zbyt niskie stężenie witaminy D?
Klasycznym objawem niedoboru witaminy D jest osłabienie mięśni i ból kości, ale u wielu osób dotkniętych tym problemem symptomy są dużo bardziej subtelne lub wręcz niezauważalne. Brak widocznych objawów nie oznacza jednak, że zbyt niski poziom tej witaminy pozostaje bez wpływu na organizm – liczne badania naukowe wykazały, że niedobór witaminy D stwarza sprzyjające warunki do rozwoju ciężkiej postaci astmy u dzieci, zaburzeń poznawczych u seniorów, a także chorób nowotworowych u osób w każdym wieku.
Jak uchronić się przed niedoborem „słonecznej” witaminy?
Jeśli chcesz mieć pewność, że twój organizm otrzymuje odpowiednią dawkę witaminy D i ma możliwość wytworzenia jej w naturalny sposób, zastosuj się do następujących wskazówek:
- Włącz do diety pokarmy zawierające witaminę D– jeśli ograniczyłaś spożycie jaj w obawie przed wzrostem poziomu cholesterolu, możesz wrócić do dawnych nawyków żywieniowych – jaja nie tylko nie szkodzą, ale są wręcz pożądanym elementem diety.
- Spędzaj więcej czasu na świeżym powietrzu, zwłaszcza w słoneczne dni w porze najsilniejszego nasłonecznienia (między 11 a 15). Pamiętaj, że aplikacja kremu z filtrem UV hamuje wytwarzanie witaminy D w organizmie!
- Sięgnij po suplement diety zawierający witaminę D – najlepszym wyborem będzie polski produkt Harmonella® - preparat o kompleksowym działaniu stworzony specjalnie dla kobiet. Harmonella® uzupełnia niedobory diety typowe dla mieszkanek naszej szerokości geograficznej, poprawia metabolizm dzięki zawartości chromu, dodaje energii (zasługa witamin z grupy B), korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów (cynk i selen) i zapewnia ochronę wątrobie, naczyniom krwionośnym i sercu. Skuteczność Harmonelli® potwierdzają eksperci – suplement ten posiada rekomendację Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą.
Niedobór witaminy D nie musi być twoim problemem – dzięki zbilansowanej diecie, regularnej ekspozycji skóry na promienie słoneczne i dobrze dobranym suplementom diety możesz mieć pewność, że twój organizm otrzymuje właściwą dawkę „słonecznej” witaminy.