Opublikowany przez: ULA 2012-01-27 10:15:47
Gluten do diety niemowląt wprowadza się w niewielkich ilościach – nie tyle w celu odżywienia dzieci, ile zmniejszenia ryzyka wystąpienia celiakii.
Aktualnie zaleca się wprowadzanie glutenu w postaci kleiku glutenowego lub kaszki manny jeden raz dziennie ok. pół łyżeczki.
Zarówno u niemowląt karmionych piersią, jak i mlekiem modyfikowanym rekomenduje się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. miesiącu życia, ale nie później niż pod koniec 6. miesiąca.
Opracowanie: Medycyna Praktyczna - Lekarze Pacjentom
dr n. med. Piotr Dziechciarz
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny
TUTAJ ZADASZ SWOJE PYTANIE
EKSPERTOM WYDAWNICTWA MEDYCYNA PRAKTYCZNA
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.