Mleko kobiece pokarm, który wytwarza kobieta dla swojego nowonarodzonego dziecka. Mleko które wydziela samica ssaka...
Wymaz z gardła jest pobierany najczęsciej u dzieci, ale również u dorosłych, chorujących na uporczywe infekcje gardła. Przez to badanie ustala się, jaka bakteria, lub wirus powodują chorobę. Na badanie najlepiej zgłosić się rano, na czczo. Pokarm i płyny powodują spłukiwanie bakterii znajdujących...
Borelioza to choroba bakteryjna. Należy do gatunku chorób odzwierzęcych. Człowiek zaraża się tą chorobą po ukąszeniu kleszcza. Borelioza przebiega w dwóch etapach. W miejscu ukąszenia przez kleszcza pojawia się plamka, która z czasem blednie w środku, a na odwodzie pozostaje czerwona....
Próchnica
Zabawy dzieci często kończą się skaleczeniem lub stłuczeniem kończyn, a nawet obrażeniami głowy. Czasem głębokimi ranami ciętymi lub kłutymi, a przy większych ranach tłuczonych lub szarpanych uszkodzeniu ulegają również nerwy, ścięgna, a nawet kości. ObjawyPrzy drobnych...
Liszajec zakaźny to bakteryjne, powierzchniowe zapalenie...
Witamina K do organizmu dostarczana jest głównie z zewnątrz w pożywieniu. Ale to nie wszystko. Dodatkowo jest również syntetyzowana przez florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym. Noworodkom podaje się głównie dlatego, że ich przewód pokarmowy...
Naturalny składnik korzenia koleandry mający działanie antybakteryjne. Według badań niszczy on błonę komórkową bakterii i wykazuje dwukrotnie lepsze działanie niż powszechnie znane nam antybiotyki.
Trąbka Eustachiusza łączy gardło z jamą bębenkową części ucha środkowego. Przewód Eustachiusza ma około 3-4 cm długości. Jego głównym zadaniem jest wyrównywanie ciśnienia z jednej i drugiej strony błony bębenkowej.Zapalenie ucha u ludzi często jest wynikiem bakterii,...
Przydatki to narządy powiązane z macicą anatomicznie i czynnościowo - jajniki, jajowody, tkanki podpierające je, więzadła macicy. Ze względu na ich bliskie położenie, stan zapalny obejmujący początkowo jeden z narządów, łatwo może przenieść się na drugi.Bakteriami...
W wyniku menstruacji organizm kobiety traci krew a co za tym idzie leukocyty czyli białe krwinki, które odpowiedzialne są za odporność. Przy normalnym krwawieniu układ odpornościowy nie powinien na taką utratę zareagować. Jednakże w przypadku kobiet, które...
Katar jest chorobą wywoływaną przez różne wirusy. Błona śluzowa staje się obrzęknięta i produkuje wodnistą wydzielinę. To właśnie prowadzi do trudności z oddychaniem. Często dochodzi do wtórnego zakażenia przez bakterie. Wtedy wydzielina staje się gęsta, koloru żółtego lub zielonego. Katar...
Jad kiełbasiany inaczej zwany jako toksyna botulinowa z łac. botulus - kiłbasa -bakteryjna egzotoksyna wytwarzana przez beztlenowe laseczki Clostrilium botulinum.Rozróżnia się kilka rodzajów tej toksyny oznaczonych literkami od A do G z czego największe znaczenie dla człowieka...
Badanie serologiczne, które wykrywa przeciwciała swoiste dla bakterii wywołującej jedną z chorób wenerycznych, jaką jest kiła.Oznaczany jest na początku ciąży, a następnie ok. 37 tygodnia ciąży.Prawidłowy wynik powinien być ujemny.Zakażenie kiłą, w...
Nozofobia (gr. nosos – choroba, phóbos – strach) – chorobliwy lęk przed zachorowaniem. Osoby , które na nią cierpią panicznie boją...
Płonica czyli szkarlatyna to ostra choroba zakaźna wieku dziecięcego. Wywołuje ją bakterie paciorkowca grupy A. Do zakażenia płonicą dochodzi drogą kropelkową. Pierwsze objawy pojawiają się po 2 do 4 dniach od kontaktu z chorym. Są one bardzo podobne...
Przyczyną tężca (Clostridium tetani) jest laseczka tężca, a dokładnie wydzielana przez nią toksyna oddziałująca na nerwy i mięśnie. Bakterie te występują w ziemi, kurzu i odchodach zwierząt. Przybadki tej choroby rzadko bywają w krajach rozwiniętych dzięki szczepieniom. Aleu nas zaniechuje się szczepienia...
Zarówno dzieci jak i rodzice powinni dbać o swoje serce, aby im służyło jak najdłużej. Naukowcy robią wiele badań w tej dziedzinie.Wybrałam kilka ciekawych sposobów, które pomogą żyć zdrowiej.1. Właściwe odżywianie. Wiadomo, ze ważne...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...