Kalafior jest warzywem niskokalorycznym, dzięki czemu stosowany jest przy wielu dietach. Dzięki łagodnemu i świetnie komponującemu się smakowo z innymi produktami warzywu na kalafior przepisy obejmują zarówno przekąski obiady i sałatki. Apetyczne kalafiorowe różyczki...
Porcja smażonego karpia w panierce to 410 kcal, talerz zupy grzybowej – 140 kcal, a 100 gram...
Jesienią bardziej uaktywniają się schorzenia układu pokarmowego. Jemy więcej, bardziej tłusto i kalorycznie, uczucie senności zabijamy kolejnymi filiżankami kawy i napojami energetycznymi.
Zaparcia mogą się nam przydarzyć sporadycznie, albo występować w wyniku niewłaściwej diety, czy choroby. O ile dwa pierwsze przypadki można spróbować rozwiązać domowymi sposobami na zaparcia, o tyle zaparcia nawracające, przedłużające się lub wywołane czynnikiem chorobowym zawsze warto skonsultować...
Aby skutecznie rozwiązać problem zaparć u dzieci, przede wszystkim należy zrozumieć ich istotę. Skupienie się na wyeliminowaniu przyczyn odpowiedzialnych za powstanie trudności z wypróżnianiem w znacznym stopniu...
Odpowiedni ubiór zimą Lekarze przestrzegają przed nieodpowiednim ubiorem w czasie mrozów. Szczególnie młodzi ludzie narażają się na choroby, nosząc krótkie kurtki, odkryte kostki oraz zapominając o czapce i rękawiczkach. Narażanie...
Walka z dodatkowymi kilogramami dla wielu osób jest niezwykle trudna, zwłaszcza, gdy lubimy jeść i czerpiemy z jedzenia dużą przyjemność. Często jesteśmy głodne lub po prostu mamy ochotę na coś dobrego. Aby ułatwić sobie wytrwanie w diecie, często sięgamy po środki hamujące...
Jak możemy sprawdzić, czy dziecko ma nadwagę?Gdy chcemy ocenić, czy waga dziecka jest prawidłowa musimy wziąć pod uwagę specyfikę okresu rozwojowego. Normy rozwojowe muszą uwzględniać wiek dziecka. W okresie rozwoju dziecka jego wysokość i masa ciała nie tylko rosną z...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
Chociaż truskawki są pyszne i bogate w składniki odżywcze, warto wiedzieć, czy są one bezpieczne dla niemowląt karmionych piersią. Biodostępność składników z mleka mamy jest nawet do 98% wyższa niż z innych źródeł pokarmowych dostarczanych noworodkowi i niemowlakowi. Pamiętajmy również,...
Rodzice z dumą zachwycają się każdą nową umiejętnością maluszka, pierwszym krokiem, albo laurką czy wierszykiem wyrecytowanym przez starszaka. W szkole do dumy z osiągnięć latorośli dojdą jeszcze sukcesy naukowe i sportowe, a także towarzyskie. Aby jednak dziecko w pełni mogło się cieszyć swoimi postępami,...
Zaparcia u przedszkolaka mogą pojawić się niespodziewanie i stać się przyczyną złego samopoczucia. Rytm wypróżnień u dziecka może się zmieniać w okresie dobowym, ale także pod wpływem różnych czynników zewnętrznych – jak stres, czy dieta. Dlatego dobrze jest wiedzieć, jak rozróżnić, czy zaburzenie...
W tym roku sezon na truskawki rozpoczął się wcześniej niż zwykle i już teraz możemy kupić polskie owoce. Niestety obecnie panująca susza może sprawić, że nie będziemy się nimi cieszyć zbyt długo, dlatego warto wykorzystać ten czas i przygotować dania z truskawkami dla...
Prebiotyki i probiotyki pełnią w naszym organizmie odmienne role. Zakres ich działania zachodzi w układzie pokarmowym, a główne zadanie opiera się na pomocy w regulowaniu zdrowia naszych jelit. Znaczenie prebiotyków jest znacznie silniejsze od probiotyków. Błonnik prebiotyczny to niestrawne części...
Małe dzieci chorują dość często, normą jest, że u dziecka pojawia się 6-7 infekcji w ciągu roku. Spowodowane jest to tym, że układ immunologiczny cały czas się rozwija i kształtuje aż do 18 roku życia. Przez cały ten czas uczy się on chronić organizm przed patogenami. Kontakt z wirusami i bakteriami...
Zaparcia, wzdęcia, biegunki, a może problemy z nieświeżym oddechem? Wszystkie schorzenia organizmu człowieka mają swoje źródło w problemach z funkcjonowaniem układu trawiennego. Każdego dnia...
1. Wprowadź do jadłospisu warzywa i owoce. W ciągu dnia powinno się spożywać około 500 g warzyw i owoców. Są one bardzo ważnym elementem diety, ponieważ są nisko kaloryczne, bogate w witaminy oraz błonnik. Powinny się znajdować w...
Środki te nie leczą przyczyn choroby, lecz objawy, i dlatego trzeba je stosować nie przez kilka dni, ale nawet całymi latami, o co de facto chodzi koncernom farmaceutycznym. Dzieje się tak, gdyż osłabione trawienie, zanieczyszczony – i nigdy nieoczyszczany –...
Czytając teraz mnóstwo artykułów na temat cukrzycy ciążowej wiem, że miałam mnóstwo objawów, które można by powiązać z moją dolegliwością, ale ja wiązałam je po prostu z moim „odmiennym” przecież stanem i nawet nie wspominałam o nich mojej pani doktor....