Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Pomidory to bardzo wszechstronne warzywa, oferujące cały wachlarz możliwości kulinarnych, od rozmaitych dań w formie surowej, po przetwory oraz zupy, czy koktajle. Co takiego mają w sobie pomidory, co skłania do sięgania po nie przy każdej możliwej okazji? Na pewno dużo...
Któż z nas nie lubi pysznych pomidorów prosto z pola o lekko słodkawym smaku? Z pewnością każdy w sezonie letnim używa ich jako dodatki do posiłków, a czasami również spożywa pomiędzy nimi. Niestety, dostęp do dobrej jakości świeżych pomidorów mamy przez stosunkowo krótki czas w roku. Na szczęście...
§1 Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu "Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!” (zwanego dalej Konkursem). §2 Organizatorem Konkursu jest : MGD GMW SP....
Bardzo mnie ciekawi czy są wśród nas osoby, które nie lubią gołąbków. Z pewnością jedne lubimy bardziej, inne mniej nam smakują, ale wszystkie gołąbki są pyszne i każdy przepis na gołąbki jest unikalny, dopasowany do upodobań jedzących. My polecamy przepis na gołąbki...
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jednym słowem przepisy dla kobiet w ciąży powinny uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby...
Wersja podstawowa? Sól i pieprz. My dodajemy do niej jeszcze jeden artykuł, który potrafi odmienić smak potrawy o 180 stopni i – nierzadko – uratować cały obiad. Chodzi oczywiście o ketchup. Z ketchupów dostępnych na polskim rynku zdecydowanie wyróżnia się intensywnie pomidorowy ketchup Pudliszki....
Wstążki, kokardki, świderki czy rurki, a może spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, a nawet makaron ryżowy czy czekoladowy – każdy z nich będzie świetnie smakował w tych pysznych potrawach. Z makaronów wyczarujesz niesamowite postne dania na piątek. Makarony to także...
Pasta z fasoli to bardzo prosty, smaczny i przede wszystkim tani dodatek do kanapek, które nabiorą nowego wyrazu z pomocą tej pasty. Każdy ma w domu białą fasolę, więc z doborem składników...
Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Bakłażany doskonale smakują panierowane, smażone lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzają się także na grillu, zarówno jako danie główne, przystawka czy dodatek. Faszerowany bakłażan, ratatouille czy grecka zapiekanka zwana moussaką...
Obiad bez mięsa nie musi być nudny i bez smaku. Chociaż dzieci nie przepadają za warzywami to można je podać w taki sposób, aby im smakowały i tworzyły pyszne danie. Nasze propozycje dań dla...
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Codzienne przygotowanie obiadu dla całej rodziny może być nie lada wyzwaniem. Wymyślanie menu, które spodoba się wszystkim, a do tego czasem z ograniczonym budżetem. Dlatego dobrze znać sposoby, które pomogą nam wyczarować całkiem nowe danie, zrobione na bazie tego, które już mamy. Na przykład...
Schemat żywienia niemowląt 2016 to materiał z którym zapozna się każda odpowiedzialna mama. Przygotowałyśmy dla Was proste w obsłudze tabele, które...
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie...
Kiedy wprowadzać nowości do diety dziecka Zgodnie z zaleceniami specjalistów wprowadzanie nowych posiłków można rozpocząć, kiedy dziecko skończy 6. miesiąc życia w przypadku niemowląt karmionych tylko piersią, zaś dwa miesiące wcześniej, jeśli karmione jest mlekiem...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.