Zima powoli odchodzi w niepamięć, dni są dłuższe i cieplejsze, a co za tym idzie przypływa nam więcej energii do działania i chęci zadbania o siebie. Stawiamy sobie nowe cele: zdrowsza dieta, więcej ruchu czy zrzucenie kilogramów, które przybyły podczas zimowych wieczorów. Chcemy oczyścić swój organizm,...
Jeśli planujesz ciążę lub jesteś w początkowej jej fazie – koniecznie zacznij brać kwas foliowy – min 0,4 mg dziennie. Ciężko jest zapewnić sobie wchłanialność z pożywienia tej witaminy na tak wysokim poziomie, dlatego dobrze sprawdzi się kwas foliowy w tabletkach – do kupienia bez...
Jakie są objawy grypy żołądkowej u dziecka? Nieżyt żołądkowo-jelitowy, zwany potocznie jelitówką powodowany jest przez zakażenie wirusowe (rotawirusy lub adenowirusy). W grupie najbardziej narażonych dzieci znajdują się przedszkolaki i maluchy uczęszczające do żłobka. Najwięcej przypadków...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
Alergia na białko mleka krowiego jest coraz częściej spotykanym problemem. Może pojawić się u człowieka w każdym wieku. Jednak grupą, u której przeważnie występują objawy nadwrażliwości na spożyte pokarmy są dzieci, w tym niemowlęta. Spowodowane jest to niedojrzałością...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Małgorzata Rozenek jest w ciąży: co robi w czasie pandemii i #zostańwdomu
W czasie pandemii koronawirusa szukamy skutecznych rozwiązań, by zadbać o układ immunologiczny dorosłych i dzieci. Masowo wykupujemy preparaty wzmacniające odporność oraz maseczki chirurgiczne, które...
Wiosenna edycja bezpłatnych warsztatów dla kobiet w ciąży „Przygoda z macierzyństwem” startuje już 26 lutego w Warszawie. Zapraszamy wszystkich przyszłych rodziców, którzy chcą uzyskać rzetelną i fachową wiedzę od naszych ekspertów w dziedzinie ciąży i porodu. Nowa edycja 2020: Bezpłatne...
Niedoczynność tarczycy dotyka coraz większej liczby osób. Jak powinno wyglądać żywienie chorych z niedoczynnością tarczycy? Jest to choroba dietozależna, która pojawia się u coraz większej grupy osób. W zdecydowanej większości to kobiety borykają się z problemami w funkcjonowaniu tarczycy. Warto wiedzieć...
Czy przyjmować suplementy diety?Jak we wszystkich tego typu sprawach nasuwa się odpowiedź: to zależy. Bo odpowiedź na pytanie: „leczenie czy żywienie?” nie jest jednoznaczna, a różnicę widać już na pierwszy rzut oka. Teraz Główny Inspektor Sanitarny opracował kompendium, czyli co powinniśmy wiedzieć...
Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego niepłodność w Polsce dotyczy już co piątą parę, dlatego jest to dość poważny problem medyczny, demograficzny oraz społeczny. Niepłodność według WHO definiowana jest jako „niemożność uzyskania ciąży przez okres 12. miesięcy, mimo regularnych stosunków płciowych...
Żywienie dziecka to temat, który zawsze elektryzuje rodziców. Czym karmić? Jak często podawać mleko modyfikowane lub odciągnięty pokarm? Jakie ilości są odpowiednie dla rosnącej pociechy? Karmienie butelką to jeden z podstawowych sposobów zaspokajania głodu malucha, przynajmniej do czasu aż będzie...
Kampania skierowana jest do rodziców i opiekunów, którzy borykają się z mniejszymi lub większymi problemami wychowawczymi lub zwyczajnie mają wątpliwości czy są wystarczająco dobrymi rodzicami „Jedno z podstawowych źródeł kłopotów wychowawczych tkwi w nieznajomości i nieszanowaniu potrzeb...
O konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego - nie trzeba już nikogo przekonywać. Posiłki te są szczególnie ważne w przypadku dzieci, dostarczają im bowiem „paliwa” na początek całego, pełnego wrażeń dnia. Wedle Instytutu Żywności i Żywienia śniadania powinny zapewnić około 30...
Czym jest alergia na białko mleka krowiego oraz jakie mogą być jej objawy? Odpowiadamy.
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Wiceminister zdrowia Józefa Szczurek Żelazko na konferencji prasowej dotyczącej bezpłatnego pobytu rodziców z dzieckiem...
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...
Poznajcie 3 najważniejsze aspekty urozmaicania jadłospisu dziecka, na które powinien zwrócić uwagę każdy rodzic. Rozszerzanie diety – wszystko w swoim czasie Wraz z upływem czasu i rozwojem maluszka zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Po 6. miesiącu życia dziecka...