Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Szybka, 3-dniowa dieta to dobry początek do zmiany sposobu odżywiania na zdrowszy. Przy dzieciach trudno trzymać się w ryzach, ale mały sukces szybkiej...
Dieta trzech minerałów zalecana jest dla osób, które chcą zgubić w zdrowy i bezpieczny sposób kilka kg lub utrzymać dotychczasową wagę i piękną sylwetkę. Dieta ta przyspiesza przemianę materii, spalanie zbędnego tłuszczu oraz wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu...
Produkty zakazane w ciąży Kobiety w ciąży są bardziej narażone na zatrucia pokarmowe wywołane między innymi bakteriami salmonelli i listerii. Bakterie te przedostają się przez barierę łożyskową i są bardzo niebezpieczne dla płodu! To dlatego wśród produktów zabronionych...
Alergia na białko mleka krowiego jest coraz częściej spotykanym problemem. Może pojawić się u człowieka w każdym wieku. Jednak grupą, u której przeważnie występują objawy nadwrażliwości na spożyte pokarmy są dzieci, w tym niemowlęta. Spowodowane jest to niedojrzałością...
Wśród mnóstwa kasz i kaszek dostępnych w sklepach łatwo jest się pogubić szukając pierwszej kaszki dla niemowlaka. Jako młody rodzic wchodzący na drogę rozszerzania diety maluszka z pewnością zastanawiasz się jaka kasza dla dziecka będzie najlepsza. Najłatwiejszym wyborem...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry. Dotyczy 80–100% osób pomiędzy 11. a 30. rokiem życia, z czego u 85% ma łagodny przebieg. Trądzik to choroba występująca w okolicach bogatych w gruczoły łojowe, która charakteryzuje się łojotokiem,...
Eksperci zalecają rozpoczęcie rozszerzania diety dziecka miedzy 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Maluszek z pewnością będzie dawał sygnały, że jest już gotowy na nowe posiłki. Jeśli dziecko ukończyło 4. miesiąc życia, wykazuje zainteresowanie żywnością dla dorosłych i wkłada do buzi palce lub inne...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
Dieta w ciąży – najważniejsze zasady Po pierwsze i najważniejsze, w ciąży wcale nie musisz znacznie zwiększać ilości spożywanego jedzenia. Zbyt duży przyrost masy ciała w oczekiwaniu na urodzenie dziecka może za sobą pociągnąć poważne konsekwencje zdrowotne! Dla Ciebie mogą...
Aby zaoszczędzić czas, zadbać o siebie i przy tym zyskać pełnowartościowe posiłki, zdecyduj się na dietę pudełkową w Radomiu. Zobacz, dlaczego to świetne rozwiązanie. Dlaczego dieta pudełkowa to dobre rozwiązanie dla mam karmiących? Kiedy w domu pojawia się noworodek całe dotychczasowe...
Dlaczego zdrowa dieta jest ważna? Zbilansowana dieta to fundament dobrego zdrowia. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich systemów w organizmie. Przy...
Dieta wspomagająca pracę mózgu – co powinna zawierać? Dieta na pamięć i koncentrację wcale nie wymaga wielu wyrzeczeń. Podstawą jest dostarczanie niezbędnych składników odżywczych – z naciskiem na „dobre” węglowodany...
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Po czym poznać, że niemowlę jest już gotowe na rozszerzanie diety? Zanim rozpoczniesz rozszerzanie diety u swojego dziecka, powinnaś sprawdzić czy jest ono na pewno gotowe na poznanie smaku nowych produktów. Niemowlę powinno już samo siedzieć bez podparcia lub z lekkim podparciem. Maluszek...
Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, które jest coraz bardziej popularne w kuchniach na całym świecie. Oprócz swojego delikatnego smaku, cukinia jest także bogata w wartości odżywcze i niesie korzyści zdrowotnych. Od kiedy można dać dziecku cukinię i dlaczego warto ją jeść? Wyjaśniamy. Cukinia:...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Dlatego tak ważny jest przykład, jaki dają rodzice, gdyż dzieci uczą się głównie przez obserwację. Dobry przykład dotyczy też zdrowego stylu życia – czyli na przykład uprawiania ćwiczeń fizycznych i spędzania czasu na świeżym powietrzu. A jak ważne są te aspekty dla rozwoju dziecka,...