Opublikowany przez: Familiepl
Autor zdjęcia/źródło: Zdrowa cera @pixabay
Trądzik pospolity (Acne vulgaris) jest jedną z najstarszych i najczęściej występujących chorób skóry. Dotyczy 80–100% osób pomiędzy 11. a 30. rokiem życia, z czego u 85% ma łagodny przebieg. Trądzik to choroba występująca w okolicach bogatych w gruczoły łojowe, która charakteryzuje się łojotokiem, tworzeniem zaskórników, krostek zapalnych, grudek i blizn. Problemy skórne częściej dotyczy osób, u których stwierdzono rodzinne występowanie. Prawdopodobieństwo wystąpienia zmian skórnych u dziecka, którego oboje rodzice mieli trądzik, wynosi 50%.
W ostatniej dekadzie wyraźnie zwiększył się średni wiek osób zgłaszających się do lekarza z powodu trądziku. Powyżej 25. roku życia trądzik na twarzy występuje u 54% kobiet i 40% mężczyzn. Trądzik u dorosłych leczy się inaczej niż u nastolatków – ich skóra ulega większemu zrogowaceniu i jest sucha, przez co zmiany utrzymują się dłużej, a często pozostawiają ślady w postaci blizn i przebarwień
Trądzik to schorzenie przewlekłe o podłożu wieloczynnikowym. Stanowi duży problem terapeutyczny, psychologiczny i społeczny . Wygląd skóry wpływa na poczucie pewności siebie, samoocenę i komfort życia. Krosty, pryszcze i wypryski mogą nie tylko uprzykrzyć życie, ale nawet doprowadzić do depresji.
Przyczyn powstawania trądziku może być kilka, główne to:
- podłoże genetyczne
- zaburzenia hormonalne
- problem z detoksem/zanieczyszczoną wątrobą
- nieprawidłowe trawienie
- przerost candida
- niewłaściwa dieta
- nadmiar stresu
- palenie tytoniu
- zaburzona odporność
- nietolerancje pokarmowe
Dyskusja na temat wpływu diety na naszą cerę nie ustaje od kilku dziesięcioleci. Przegląd badań klinicznych z ostatnich 50 lat pokazuje, że to, co jemy, w ogromnym stopniu decyduje o wyglądzie naszej skóry .Nowsze artykuły obfitują w dowody na związek niektórych pokarmów z rozwojem lub zaostrzeniem zmian trądzikowych.. Szczególnie niekorzystny wpływ na wygląd naukowcy przypisali żywności o wysokim indeksie glikemicznym (IG) oraz mleku i jego przetworom.
Są to przede wszystkim produkty o wysokim indeksie oraz ładunku glikemicznym czyli soki i napoje komercyjne, słodycze, niektóre kasze i zboża. Produkty te mogą prowadzić do gwałtownych skoków insuliny, a w konsekwencji z powodu nadmiaru cukru do insulinooporności. Gdy insulina jest podniesiona, spada hormon (IGFBP-3) który odpowiada za prawidłowe obumieranie komórek skóry, co zapobiega blokowaniu porów. Wywnioskowano również, że łój u osób będących na diecie o niskim indeksie ma więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jest bardziej płynny i nie zapycha gruczołów.
Nabiał zdecydowanie sprzyja trądzikowi. Przede wszystkim mleko, pomimo niewielkiej zawartości węglowodanów, powoduje silne wydzielanie insuliny oraz stymuluje wzrost komórek organizmu, a niektóre jego składniki biorą udział w procesach hormonalnych. Mleko zawiera hormon wzrostu IGF-1, który może powodować trądzik. Nabiał również zwiększa poziom enzymu mTORC1, który przetwarza w skórze leucynę (również zawartą w mleku) w kwasy tłuszczowe będące głównym składnikiem łoju. Co ciekawe, prawdopodobnie groźniejsze dla skóry jest mleko odłuszczone, co znaczyłoby, że to nie tłuszcz ma wpływ na pojawianie się pryszczy.
Ogranicz spożycie tłuszczów omega-6!
Oczyszczone oleje roślinne zawierają nadmiar Omega-6, czyli kwasów które w nadmiarze mogą promować stan zapalny, zwłaszcza jak zaburzona zostaje równowaga pomiędzy nimi a antagonistycznymi kwasami Omega3, których ilość wraz z nadmiernym spożyciem olejów roślinnych, zaczyna być za mała.
Co warto jeść aby pozbyć się trądziku?
Ważne aby dieta była różnorodna, zbilansowana i nieprzetworzona. Postawmy na:
- Mięso
- Podroby
- Jaja
- Ryby
- Warzywa
- Owoce (z niskim ŁG)
- Zdrowe tłuszcze – przede wszystkim: oliwa z oliwek, awokado, orzechy
- Węglowodany (z niskim IG).
Należy podkreślić, że nie każdy potencjalnie niebezpieczny produkt wywoła u każdego trądzik. Przedstawione powyżej informacje, choć słuszne, nie zostały w pełni potwierdzone wynikami interwen1cyjnych badań klinicznych ale niewątpliwie odpowiednia dieta, z pewnością wspomoże leczenie zmian trądzikowych.
Adrianna Tucholska – dietetyk, specjalność profilaktyka zdrowotna oraz żywienie w sporcie.
Jej misją jest dzielenie się wiedzą oraz doświadczeniem, jak również motywowanie i inspirowanie do zmiany. Ogromną satysfakcję i motywacje do pracy czerpie z sukcesów swoich klientów, którzy dzięki odpowiednio dobranej diecie odzyskują energię i zmieniają sposób myślenia.
W Poradni MedFOOD specjalizuje się w układaniu jadłospisów, a niedługo również będzie przyjmować pacjentów w gabinecie. Chce wszystkim udowodnić , że dieta to nie głodówki i liczenie kalorii, ale świadome odżywianie zgodne z naszą naturą, które może być smaczne i proste.
>> Więcej na stronie medfood.com.pl
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Tomasz010 2018.12.13 20:04
Polecam preparat wspomagający cerę trądzikową Nonacne. Pomógł mi w walce z trądzikiem. http://nplink.net/FWMRDGal
Tomasz010 2018.12.13 20:03
Polecam preparat wspomagający cerę trądzikową Nonacne. Pomógł mi w walce z trądzikiem. http://nplink.net/FWMRDGal
Kamilla36 2018.10.01 17:40
Też słyszałam, że dieta pomaga pokonać trądzik. Być może trądzik pospolity faktycznie da się wyleczyć w ten sposób. Ja nie miałam tak dobrze i ze względu na to, że był to trądzik różowaty, musiałam sięgnąć po leki. Dokładniej były to kosmetyki ze strony Centrum Walki z Nużeńcem, które dzięki naturalnemu składowi działają tak delikatnie.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.