Wraz z potem z naszego organizmu usuwane są cenne składniki mineralne (głównie sód, potas). Ich niedobór może prowadzić do zachwiania równowagi organizmu. Co pić w upł, aby dobrze się nawodnić? Najlepszym wyborem na upały będzie woda średnio- lub wysokozmineralizowana, gdyż...
Niekorzystnie wpływają na organizm człowieka, w tym na narząd wzroku, co nieczęsto bierzemy pod uwagę. Im bogatszy chemiczny skład artykułów spożywczych, tym większe prawdopodobieństwo, że nie są one zdrowe. Sprawdź, jakie dodatki do żywności powinny wzbudzić Twoją czujność i jakich związków...
Rozpoczyna się sezon balkonowo-tarasowo-ogródkowy, a co za tym idzie, zaczynamy się otaczać ozdobnymi roślinami. Niektóre są piękne i kwitną kolorowo przez kilka tygodni, inne zdobią letnie salony wyjątkowymi liśćmi. Jest jednaka małe “ale”. Niektóre z...
Dzień Babci i Dzień Dziadka będzie w tym roku nieco odmienny od lat poprzednich. Wielu seniorów nie zobaczy się na żywo ze swoimi wnukami. Jest to nieco przykre, ale postarajmy się wytłumaczyć dzieciom, że dbanie o zdrowie babci i dziadka, którzy mogą nieco gorzej znieść...
Babcia i dziadek są osobami szczególnymi w naszym życiu. Zawsze mają czas, znają ciekawe historie, gotują pyszne obiady, rozpieszczają i pocieszają, zawsze mocno przytulają. Bardzo nam zależy, byśmy byli razem jak najdłużej! Dzień...
Według ekspertów karmienie piersią warto kontynuować przynajmniej do 1. roku życia, a najlepiej do końca 2. roku życia malucha. Co więcej, po 6. miesiącu życia dietę dziecka należy rozszerzać o inne produkty. Dowiedz się, jak powinien wyglądać prawidłowo skomponowany jadłospis rocznego dziecka. Intensywny...
Jeśli zadbamy o jakość naszych posiłków, możemy być pewni, że nasz organizm otrzyma dzięki temu niezbędną porcję cennych witamin i minerałów. A różnorodne kolory i tekstury dań zachęcą do próbowania nowych smaków i kolejnych kulinarnych eksperymentów. Żywność BIO - co wybrać? W...
Do czego wykorzystujemy ocet jabłkowy w kuchni? Ocet jabłkowy sprawdza się jako dodatek do potraw. Świetnie zastępuje sok z cytryny, a zaledwie jedna łyżeczka złagodzi smak zbyt ostrej potrawy. Czy wiesz, że: niewielka ilość octu jabłkowego dodana do gotującej się kapusty...
Zapalenie oskrzeli u dziecka to stan zapalny błony śluzowej oskrzeli, która zaatakowana przez wirusy broni się wydzielając nadmierne ilości śluzu. Zapalenie oskrzeli wywołują najczęściej wirusy takie jak: rhinowirusy, adenowirusy, wirusy grypy i paragrypy. Może ono być...
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
W upalne, letnie dni jest nam gorąco, duszno, pocimy się. To zupełnie normalne, ponieważ dzięki poceniu i głębszym oddechom chłodzimy organizm. Jednak z potem tracimy wodę, a także niezwykle cenne minerały – jak sód czy potas. Dlatego powinniśmy więcej pić, bo gdy żar leje się z nieba, łatwo możemy...
Na te pytanie odpowie Monika Wójcik, położna i Ambasadorka kampanii społeczno – edukacyjnej „Położna na medal”. Może wydawać się, że w Święta Bożego Narodzenia kobieta w ciąży jest w o wiele lepszej sytuacji niż ta, która już urodziła i karmi piersią. To błąd....
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Dlatego tak ważny jest przykład, jaki dają rodzice, gdyż dzieci uczą się głównie przez obserwację. Dobry przykład dotyczy też zdrowego stylu życia – czyli na przykład uprawiania ćwiczeń fizycznych i spędzania czasu na świeżym powietrzu. A jak ważne są te aspekty dla rozwoju dziecka,...
Znane to stwierdzenie, które z pewnością powtarza każdy lekarz jak mantrę: „odpowiednie witaminy w ciąży i mikroelementy zwiększają szansę na prawidłowy przebieg ciąży i rozwój płodu oraz niemowlęcia” (Polskie Towarzystwo Ginekologiczne). Najlepiej będzie gdy zapewnisz...
Zapracowana mama zwykle ma na głowie masę obowiązków. Jedno zadanie goni drugie i czasami trudno jest je wszystkie pogodzić, odpowiednio zaplanować, poukładać tak żeby było dobrze. W wielkim pędzie organizacji życia rodzinnego zdarza się zapominać o sobie. Właśnie wtedy...
Dzieci chorują częściej niż dorośli. Nie oznacza to jednak, że są słabe czy chorowite. W ten sposób buduje się i wzmacnia ich układ odpornościowy. Choroby wyrabiają odporność – kiedy dziecko zapada na jakąś infekcję, jego układ odpornościowy zaczyna wytwarzać...
Dlaczego witaminy i minerały są tak ważne w okresie ciąży? Kobieta będąca w ciąży troszczy się nie tylko o siebie, ale i o jeszcze nienarodzone dziecko. Niedobór witamin i minerałów, może nieść za sobą różne konsekwencje, które mogą ujawnić się dopiero po kilku, a nawet kilkunastu miesiącach...
Zanim dziecko zachoruje trzeba zawalczyć o zwiększenie jego odporności. Zdaniem wielu doświadczonych mam i babć w tej materii nie ma granic i łączenie różnych metod dbania o odporność jest tutaj jak najbardziej wskazane. Idziemy o krok dalej i radzimy, by wyrobić sobie...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...