Z prezentami nigdy nie jest łatwo. Musimy zastanawiać się i szukać inspiracji na długo przed dniem, kiedy podarunek wręczymy. W Internecie możemy odnaleźć mnóstwo pomysłów, sklepy kuszą rozmaitymi ofertami, a niestety zawsze istnieje ryzyko, że upominek będzie nietrafiony....
Nadpobudliwość dziecka, albo jego apatyczność, a nawet napady histerii nie biorą się z powietrza. Bardzo często się zdarza, że dziecko jest bardzo drażliwe, ponieważ tak reaguje jego organizm na złą dietę. Uwielbiane przez dzieci „smakołyki” są źródłem skoków insulinowych,...
Niemowlak do pół roku potrzebuje ok. 750 ml wody dziennie. Dziecko do pierwszych urodzin powinno dostawać już ok. 800 ml wody dziennie. Jak wiadomo z wiekiem zapotrzebowanie wzrasta. Dla maluchów do trzeciego roku życia dzienna ilość wody wynosi 1300 ml. Starszaki między...
Nadaje się ona wspaniale do rozmaitych sałatek. Jest bardzo delikatna, krucha i ma słodkawy posmak. Dobrze się przechowuje i nie traci swych wartości odżywczych. Oprócz tego, że dostarcza podstawowych dawek witamin, poprawia trawienie, zapobiega zaparciom i wpływa korzystnie...
Zanim dziecko zachoruje trzeba zawalczyć o zwiększenie jego odporności. Zdaniem wielu doświadczonych mam i babć w tej materii nie ma granic i łączenie różnych metod dbania o odporność jest tutaj jak najbardziej wskazane. Idziemy o krok dalej i radzimy, by wyrobić sobie...
Miód znany jest ze swoich cennych właściwości od zarania dziejów. Już w starożytności czczono pszczoły, a miód uważano...
Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić...
Familie.pl: Czym właściwie są węglowodany? Dietetyk Aneta Strelau: Węglowodany jest to grupa związków organicznych powszechnie występująca w przyrodzie, zarówno w świecie roślin, jak i zwierząt. W organizmie człowieka...
Jak ustrzec się przed infekcją, gdy wszyscy wokół kaszlą i kichają? Najlepiej naturalnie wzmocnić swoją odporność, aby szybko zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i nie dać się chorobie. Sięgnij po produkty, które uznawane są za naturalne antybiotyki ze względu na swoje...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Kiedy rozszerzać dietę niemowlaka? Dziecko może przejawiać gotowość do wprowadzania nowych posiłków poprzez wkładanie do buzi rączek i innych przedmiotów, czy poprzez wykazywanie zainteresowania jedzeniem dla dorosłych. Jeśli nie masz pewności, czy to właściwy moment na...
Zęby mleczne umożliwiają prawidłowe odżywianie dziecka, zapewniają estetyczny wygląd jego twarzy i dobre samopoczucie, wpływają na prawidłowy rozwój mowy, a przede wszystkim utrzymują przestrzeń dla zębów stałych, które będą wyrzynać się na ich miejscu. Niestety ich wartość...
Nowoczesne rozwiązania stosowane w chłodziarko-zamrażarkach pozwalają na przechowywanie artykułów spożywczych bez obawy o utratę ich cennych wartości. Zatem bez zbędnego stresu możemy przyrządzić potrawy na kilka dni, a drugie śniadanie do szkoły lub pracy, przygotować...
Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Skończyłam właśnie czytać książkę Karen Le Billon Francuskie dzieci jedzą wszystko. Nie żebyśmy jakieś szczególne mieli w domu problemy z jedzeniem. Sami z mężem odżywiamy się w sposób zdrowy, regularny i zbilansowany. Nasza córka również nie gardzi warzywami,...
Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują...
Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb,...
Porzeczki oprócz niezwykłego smaku są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C i PP. Dzięki temu wspierają odporność organizmu, leczą przeziębienie i reumatyzm. Substancje zawarte w czarnych porzeczkach wspierają procesy trawienne, wpływają...
Jeśli niechęć do jedzenia zdarza się od czasu do czasu, nie ma powodów do obaw. Kilkudniowy brak apetytu, po którym wraca on do normy także nie jest niepokojący. Często okazuje się, że niechęć dziecka do jedzenia spowodowana jest źle dobraną dietą. Posiłki przygotowywane dla dziecka powinny być...
Bób - właściwości Bób jest bogatym źródłem kwasu foliowego cennego dla kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega występowaniu wad rozwojowych płodu i wspomaga leczenie niedokrwistości. Bób wiąże kwasy żółciowe w jelicie...