Składniki: 10dag sera żółtego, 2-3 papryki, 1 ogórek kiszony, 2 łyżki majonezu, natka pietruszki lub koperek.
Składniki: 20 dag sera żółtego, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, majonez, sól i pieprz. Wykonanie: Ser zetrzeć na dużych oczkach tarki...
Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może...
Witamina D produkowana jest samoistnie przez nasz organizm pod wpływem słońca. Jednak że względu na naszą szerokość geograficzną, nasz organizm nie może wyprodukowac jej zbyt dużo. Dlatego też należy zadbac o właściwą dietę. Funkcje: - odpowiada za...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego: wątróbka, pstrąg, śledź, makrela, mięso kurczaka, krab, dziczyznaProdukty pochodzenia roślinnego: drożdże,...
Występowanie: Produkty pochodzenia zwierzęcego : wątroba wieprzowa, łosoś, pstrąg , makrela, małże, wołowina, jajko. Produkty pochodzenia roślinnego: drożdże, migdały,...
Fenyloketonuria (PKU z ang. Phenylketonuria) - jest to choroba, w której organizm chorej osoby nie jest zdolny do prawidłowego rozkładu jednego ze składników diety - aminokwasu fenyloalaniny. Fenyloalanina znajduje się w pokarmach bogatych w białko,...
Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Rodzaje alergii pokarmowejAlergeny, które występują w żywności dzieli się na dwie grupy:1. Alergeny...
Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, w którym organizm wytwarza za mało lub nie wytwarza wcale laktazy, enzymu wymaganego do prawidłowego rozkładu laktozy (cukru obecnego w mleku i innych produktach...