Stosowanie kiełków ma wielowiekową tradycję. Chińczycy wykorzystywali je w celach medycznych, natomiast Aztecy wypiekali z nich chleb. W czasach dzisiejszych kiełki rzodkiewki stanowią cenne uzupełnienie naszej diety i chronią nas przed wieloma cywilizacyjnymi chorobami. Jedz kiełki rzodkiewki Szczególnie...
Czasem wystarczy tylko chwila nieuwagi, aby gotujące się mleko narobiło szkody. Jak wyczyścić przypalony, czarny garnek. Co powinnyśmy mieć w kuchni pod ręką w razie takiej potrzeby? Najbardziej znana metoda – sól Niestety, sprawdza się ona tylko wtedy, gdy przypalony jest sam spód...
Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość....
Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić...
Do barszczu wigilijnego przygotowujemy uszka z grzybami. Jednak, gdy do świątecznego stołu zasiądą także dzieci, zrezygnujmy z suszonych grzybów i zróbmy farsz pieczarkowy. Jest o wiele delikatniejszy i bardziej strawny dla maluchów. Możemy także przyrządzić farsz grzybowo – kapuściany albo jeszcze...
Fasolka po bretońsku, pierogi z soczewicą lub zupa grochowa. Może, by jednak inaczej, na przykład z soczewicy przygotuj pyszna sałatkę, natomiast czerwoną fasolkę wykorzystaj do meksykańskiej tortilliCebula z soczewicąSkładniki: 3...
Dlaczego warto robić słoiki? Powodów jest mnóstwo od tworzenia i podtrzymywania rodzinnych tradycji począwszy, po możliwość obdarowywania najbliższych pożywnym smakołykiem w słoiku. Zachcianki miewamy nie tylko w...
Korzystaj z sezonu, kiedy są najtańsze i przygotuj z nich także przetwory na zimę. Patisony, kabaczki, cukinie i dynie, a także bakłażany, zielona brukselka oraz leśne grzyby wspaniale urozmaicą obiadowe dania, nie tylko w sezonie ale i przez resztę miesięcy.Zapiekanka z jesiennymi...
Nawet jeśli nie lubisz sprzątać, twój dom może być czysty przy niedużym wysiłku. Nie musisz do tego używać „szwadronu” preparatów chemicznych tak, aby twoja szafka na środki czystości była wypełniona po brzegi. Perfekcyjna pani domu korzysta z tego co ma pod ręką. Wystarczy, że dba o porządek systematycznie,...
Warzywa powinny się znajdować w każdym jedzonym przez ciebie posiłku. Jeśli chcesz sprostać temu zadaniu, przyrządzaj sobie codziennie rozmaite sałatki. Dobieraj rozmaite warzywa i przyrządzaj do nich lekkie dressingi. W ten sposób dostarczysz organizmowi odpowiednią...
Jadłospis przyszłej mamy powinien zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze i mineralne oraz witaminy. Jednym słowem przepisy dla kobiet w ciąży powinny uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych. Na talerzu powinny znaleźć się produkty zbożowe, nabiał, mięso, warzywa, owoce, jaja, ryby...
Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej 120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę 60 g cukru pudru szczypta...
Wybierając się na wakacje z dzieckiem jest wiele rzeczy, które trzeba wcześniej ustalić i zaplanować. Wśród nich znajduje się również prowiant na drogę. Wiadomo, że przekąski dla dzieci na podróż muszą być nie tylko smaczne, ale również lekkostrawne...
Myślisz, że to żart? Proponuję do sprawy podejść poważnie, tak jak poważnie trzeba podejść do odchudzania, żeby osiągać jakiekolwiek rezultaty. Przetestowałam to na własnej skórze. Trzeba wiedzieć co dodawać do potraw i chyba każdy przyklaśnie mojemu stwierdzeniu: Broń...
Kiełbaska, kaszanka, karkówka? Ile razy można jeść to samo z grilla? Może tym razem poza tradycyjnymi daniami zechcecie urozmaicić sobie wspólne grillowanie czymś wyjątkowym i nowym. Znalazłam dla Was trzy ciekawe przepisy: słodkie i oryginalne szaszłyki, przepysznego lekkiego łososia na sałacie...
Sposób na niejadka jest dość prosty: trzeba dziecku podać zwykły posiłek w niezwykły sposób. Kanapki można zamienić w łódź z serowymi żaglami, brnącą przez morze z ogórków. Pizza staje się...
Mamy to oszustki! Tak… Taka jest prawda. Zawsze przemycimy coś zdrowego do potrawy z lekka oszukując malucha, który nie lubi brukselki, brokułów, selera,...
Ze względu na to, że Sylwesterowa zabawa zacznie się dopiero wieczorem nie musisz szykować skomplikowanych dań na gorąco. Zaoszczędzi ci to dużo pracy, dzięki czemu będziesz mieć więcej sił...
Wybraliśmy ryby, które są smaczne, a dodatkowo mniej tłuste i mniej ościste niż karp, dzięki czemu mogą je jeść także dzieci, osoby będące na diecie oraz kobiety w ciąży, dla których dawka Omega-3 jest bardzo ważna. Karpia możemy zastąpić np. pstrągiem. Jest on rybą słodkowodną, która zawiera...