Czym jest sól fizjologiczna i jak inaczej się nazywa? Sól fizjologiczna, którą określa się również płynem fizjologicznym, to wodny izotoniczny roztwór chlorku sodu (NaCl) o stężeniu 0,9%. Choć niektórym kojarzy się głównie z kroplówkami, zastosowanie soli fizjologicznej w warunkach domowych...
Sól himalajska pochodzi ze wschodniego pasma Himalajów, a dokładnie z Pakistanu, gdzie jest wydobywana. Jej złoża sięgają na głębokość pół kilometra pod ziemią, datowane są na setki lat wstecz, a powstały po wysuszeniu oceanów. Ta czysta sól krystaliczna...
Co to jest sól Epsom? Sól Epsom ma postać bezwonnych drobnych białych kryształków. Ze względu na swój smak nazywana jest też solą gorzką, a z uwagi na swoje pochodzenie - określana mianem soli angielskiej. Choć z nazwy i wyglądu przypomina zwykłą sól kuchenną,...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Sól gorzka na przeczyszczenie nazywana jest inaczej siarczanem magnezu. Bez problemu kupisz ją w aptece. Stosowana jest w medycynie już od XVII wieku i ma mnóstwo dobrych dla kobiet właściwości oraz bardzo szerokie zastosowanie zarówno...
Dlaczego warto zastąpić sól zamiennikami? W wysoko przetworzonych artykułach spożywczych jest mnóstwo soli. Ponadto większość z nas ma nawyk dosalania potraw. Tymczasem zapotrzebowanie na sól w codziennej diecie jest niezwykle niskie....
Sól emska to biały, słonawy proszek złożony z siarczanów i chlorków sodu i magnezu oraz węglanu sodowego. Ma ona silne właściwości antyseptyczne, wykrztuśne i alkalizujące. Sól emska dostępna jest w aptekach w postaci tabletek do ssania lub musujących tabletek do rozpuszczania...
Inhalacje, czy też nebulizacje, w wielu domach są na porządku dziennym. Przydają się zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym, kiedy skutecznie pomagają uporać się z zalegającym katarem, czy kaszlem u dziecka. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy roztwór soli fizjologicznej nadaje się do stosowania...
I choć wydawać by się mogło, że nadmiar soli wpływa tylko na nadciśnienie tętnicze, jej spożywanie w zbyt dużej ilości może mieć daleko idące skutki.
W grotach solnych panuje mikroklimat zbliżony do tego nad morzem, nic więc dziwnego, że zaczynamy z nich korzystać równie chętnie jak z saun czy z basenów. Wbrew nazwie, grot solnych nie musimy szukać w górach czy w uzdrowiskach — coraz...
Pierwszy w swoim rodzaju globalny raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) na temat ograniczenia spożycia sodu pokazuje, że świat jest na dobrej drodze do osiągnięcia swojego globalnego celu, jakim jest zmniejszenie spożycia sodu o 30% do 2025 r. Sód to niezbędny składnik odżywczy, ale spożywany...
Nowe przepisy o zakazie sprzedaży śmieciowego jedzenia w szkołach weszły...
"Plejada serów ekologicznych" wybierz swój smak i skosztuj pysznego sera! Półki sklepowe uginają się od najróżniejszych rodzajów sera. Z mleka koziego, krowiego oraz owczego. Jak wiadomo sery są produktem żywnościowym pochodzenia zwierzęcego,...
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Sól bocheńska. Chyba się starzeję, bo kupiłam tę sól. Ciekawa jestem rezultatów.,Sól bocheńska. Kupiłam tę sól i moczyłam stopy. Mało stopy, nalałam wody do wanny ( 1/3 objętości i moczyłam wszystkie kości nóg. Z tego co wyczytałam to jest ta sół dobra na...
Wraz z nadejściem wiosny warto zadbać o urodę i odżywić skórę po zimie. W chłodne dni nasza cera często jest podrażniona od wiatru i mrozu, a ręce wysuszone. Dlatego wiosenna pielęgnacja powinna obejmować zabiegi z zakresu nawilżania, odżywiania i łagodzenia podrażnień.
Jeżeli jednak objawy się utrzymują i towarzyszy im światłowstręt, pieczenie oka, a także wydostająca się z niego wydzielina, z pewnością jest to zapalenie spojówek na tle wirusowym, bakteryjnym lub alergicznym. Zapalenie spojówek pojawia się nagle, bardzo doskwiera i...
Praktycznie wszyscy wiemy, że powszechnie stosowana w kuchni sól kuchenna nie jest zbyt zdrowa. Zwłaszcza gdy stosuje się ją w nadmiarze. A to, że przesalamy zarówno my jak i producenci nie jest niczym odkrywczym, ani rzadkim. Przyczyny stosowania zbyt dużej...
W wielu domach przechowuje się przepisy na Wielkanoc z pokolenia na pokolenie. Macie taki zeszyt po babci? A może same go prowadzicie nie tylko dla siebie, lecz także dla swoich dzieci? Takie sprawdzone przepisy na Wielkanoc zawsze się sprawdzają. Inni natomiast szukają...
Przede wszystkim powinnaś przygotować zdrowszą panierkę. Do tartej bułki dodaj pokruszonych płatków kukurydzianych. Taka panierka jest o wiele smaczniejsza i mniej kaloryczna. Możesz ją przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Panierka wchłania...