Serwatka jest produktem ubocznym powstający podczas produkcji sera – jest to płyn oddzielający się od skrzepu mleka. W poprzednich dekadach była traktowana jako odpad, ale współczesne badania nieco zmieniły ten stan, wskazując, że serwatka ma wiele właściwości korzystnych dla naszego
Nagle nie czujesz zapachu mydła, ulubionych perfum, kawy. Nie czujesz smaku cebuli czy kwaśnej cytryny? Istnieje kilka hipotez tłumaczących skąd się bierze utrata węchu i smaku w COVID-19, jednak wciąż nie ma ostatecznej odpowiedzi. Pewne jest to, że utrata węchu i smaku w COVID-19...
Magnez w ciąży – za co odpowiada? Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, wpływających na zdrowie kobiety w ciąży oraz prawidłowy rozwój płodu. Odpowiada nie tylko za przyswajanie innych składników mineralnych, ale kontroluje aż 300 enzymów w organizmie....
Bywają one różne. Czasami osiągają znaczne rozmiary i są wielkości grejpfruta, a nawet główki dziecka. Mogą znajdować się we wnętrzu jajnika, w jego ścianie lub urosnąć, co się zdarza rzadko, na szypułce na zewnętrznej jego powierzchni. Większość z nich tworzy się na skutek zaburzeń hormonalnych. Jak...
Okolice intymne kobiet są bardzo specyficznym środowiskiem, które zamieszkuje ponad sto różnych...
Niestety w Polsce ani w Unii Europejskiej nie ma obligatoryjnych uregulowań prawnych definiujących, kto i kiedy może się posługiwać takimi określeniami jak: produkt ekologiczny, produkt naturalny. Wielu producentów i dystrybutorów, nadużywa tych haseł jako doskonałych...
Praktycznie wszyscy wiemy, że powszechnie stosowana w kuchni sól kuchenna nie jest zbyt zdrowa. Zwłaszcza gdy stosuje się ją w nadmiarze. A to, że przesalamy zarówno my jak i producenci nie jest niczym odkrywczym, ani rzadkim. Przyczyny stosowania zbyt dużej...