Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka "Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Latem powinniśmy wybierać potrawy lekkostrawne, zawierające dużo warzyw i owoców, które o tej porze roku są ogólnodostępne. Zbyt ciężkie dania, szczególnie te smażone, zawierające duże ilości tłuszczu, mięsa i soli mogą przeciążać organizm oraz powodować wzrost temperatury...
Ogólnie można powiedzieć, że w czasie upałów najlepiej sprawdza się zdrowa i lekkostrawna dieta, czyli taka, jaką powinno się zachowywać na co dzień, ale nie zawsze udaje nam się o nią dbać. Czasem zdarzy się skorzystać z „gotowca” w supermarkecie lub zamówić coś na wynos....
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci...
Przekąski piknikowe dla dzieci powinny być małe, aby zmieściły się w małej rączce i koszyku piknikowym oraz kolorowe, żeby swoim wyglądem zachęcały do ich zjedzenia. Pod względem praktycznym jest to również bardzo wygodne, bo nieduże kawałki łatwo spakujesz w pojemniki...
Przygotowanie wegańskich potraw wymaga dużej znajomości zamienników oraz przypraw. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu tych składników, można wyczarować wegańską Wielkanoc nie tylko dla wegan. Naszą redakcję szczególnie zafascynowały przepisy na wegańskie jajka wielkanocne...
Wiele osób nie wytrzymuje wielkopostnych postanowień i wcale nie chodzi tutaj o brak motywacji. Czasami motywacja jest ogromna, ale po prostu brak nam jest pomysłów na to aby dania postne obiadowe były w pełni wartościowe i zdrowe. Gdy takie są łatwiej przekonać do postu całą rodzinę. Dlatego właśnie...
Pierniki to najbardziej charakterystyczne dla świąt Bożego Narodzenia wypieki. W czasach średniowiecza uważano je za lekarstwo na przeziębienie i niestrawność. Przez wiele lat uważane były za symbol dobrobytu. Być może właśnie dlatego stały się również symbolem Bożego...
Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Choć w chwilach obniżenia potencji wielu mężczyzn ucieka się do farmakologii, uwzględniając pewne produkty w swojej diecie,...
Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością...
Wiemy także jak trudno jest wybrać ciasta, które będą nie tylko smaczne, ale również odpowiednie dla najmłodszych. Biorąc pod uwagę ich potrzeby szukaliśmy przepisów najbardziej odpowiednich...
Średniowieczne czarownice sporządzające swoje wywary miłosne doskonale widziały co robią. Znały właściwości naturalne warzyw i owoców i przez ich odpowiednie połączenia...
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze...
Dla każdego: zdrowo Odkąd zaszłam w ciążę zaczęłam jeść śniadania. Wcześniej nie miałam na to czasu i najzwyczajniej ochoty, głód przychodził dopiero około południa. Jednak teraz nie odżywiałam się już tylko dla siebie dlatego śniadania i regularne jedzenie mniejszych...
Kupujemy świeżą rybę i po pierwsze usuwamy jej płetwy i ogon. Następnie usuwamy łuski, używamy do tego specjalnego skrobaka lub kuchennego noża. Pamiętajmy, by skrobać w stronę przeciwną do tej, w którą układają się łuski. Tak dochodzimy...
Wiosenna dieta - dobra nie tylko na przesilenie wiosenne - pozwoli Nam zrzucić kilka zbędnych kilogramów i spowoduje, że na Naszej twarzy znowu zagości uśmiech. Zimą jadamy więcej, drzwi od lodówki prawie się nie zamykają, a nasze boczki rosną w zastraszającym tempie. Brak ruchu powoduje, że Nasz...
Karmienie naturalne jest najlepiej dostosowane do potrzeb maluszka, mleko ma odpowiednią temperaturę i jest gotowe "zawsze i wszędzie". Maluszek jest bliżej mamy, co zdecydowame pogłęnia więź miedzy nimi. Brzmi rewelacyjne ale.... jest też i druga strona medalu zastoje, zapalenia piersi, poranione...