Występowanie:Produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko, wątróbka, zółtka jaj, sardynki, łosoś, mięso : wieprzowe, cielęce i drobiowe.Produkty pochodzenia roślinnego:...
Jest zaburzeniem przemiany materii, polegającym na wzroście ciężaru ciała wynikłym ze zwiększenia ilości tłuszczu w organizmie. Rozróżnia się następujące postacie otyłości: - prosta (egzogenna) - najczęstsza i wynikająca z nadmiernego objadania się, - endogenna - skojarzona...
Marskość wątroby to choroba, w której postępuje włóknienie miąższu wątroby, niszczące strukturę wątroby. Charakteryzuje się zastepowaniem komórek włóknami tkanki łącznej, zaburzającymi jego prawidłową budowę, doprowadzając jednocześnie do uposledzenia funkcji metabolicznych,...
Jabłka (po 4 miesiącu) - jest to najmniej alergizujący owoc i numer jeden w owocowym menu maluszka. Zawiera duże ilości pektyn które pomagają w usuwaniu toksyn z organizmu. Gotowane jabłko można podać w przypadku biegunki a surowe pomoże zwalczać zaparcia. Jagody...
Termofor, poduszkę elektryczną czy rozgrzewający kompres żelowy znajdziemy prawie w każdym domu, warto więc dowiedzieć się więcej o ich zastosowaniu oraz pozytywnym wpływie na nasz organizm. ...
Pępowina jest to sznur od długości od 30 do 60 cm łączący nienarodzone dziecko z łożyskiem matki. W pępowinie przebiegają dwie tętnice oraz jedna żyła - dostarczają one krew wraz z odżywczymi substancjami do dziecka i odprowadzają produkty przemiany materii....
Okazuje się, że to nie ziemniaki są tuczące, a jedynie dodatki, które do nich dodajemy, jak mięso, sosy, tłuszcz czy skwarki. Sam ziemniak jest lekkostrawny i niskokaloryczny - 100 g zawiera ok. 80 kcal.Zawierają dużo witaminBulwy są bogate w witaminę C, a najwięcej...