Sezon na porzeczki w pełni, dlatego warto wiedzieć, dlaczego warto jeść te pyszne owoce i jak zrobić sok z czarnej porzeczki, który może być pysznym dodatkiem do wody, czy deserów. Czarna porzeczka jest w Polsce owocem sezonowym, który możemy jeść w postaci nieprzetworzonej, czyli niemal prosto z...
Porzeczki są wyjątkowo smacznymi owocami, a do tego okazują się być skarbnicą Witami i minerałów. W Polsce sezon na nie przypada w lipcu i w sierpniu wtedy też są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Od kiedy można dawać porzeczki dziecku? Okazuje się, że maluchy mogą je jeść dość wcześnie. Od...
Jedzenie porzeczek czerwonych zalecane jest przy przeziębianiach, grypie a nawet anginie. Stosunkowo duża zawartość witaminy C, prowitaminy A, cukrów, soli mineralnych i kwasów organicznych wpływa na ich właściwości dietetyczne. Bogaty skład chemiczny owoców ma dla organizmu...
Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu,...
Wykorzystujmy smaki lata, najadajmy się za wszystkie czasy, zwłaszcza soczystych, pachnących i tryskających sokami na wszystkie strony owocami. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżego owocu. Owszem, przetwory z owoców dają nam mnóstwo smaku, szczególnie zimą, gdy...
Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki poprawiają przemianę materii, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i napotnie. Poza tym podnoszą odporność organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom glukozy we krwi. Jedzenie czarnych porzeczek wskazane...
Porzeczki oprócz niezwykłego smaku są również bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C i PP. Dzięki temu wspierają odporność organizmu, leczą przeziębienie i reumatyzm. Substancje zawarte w czarnych porzeczkach wspierają procesy trawienne, wpływają...
Superfood to nazwa określająca żywność nieprzetworzoną, naturalną, bez dodatków substancji konserwujących czy polepszaczy smaku. Taka żywność jest bardzo zdrowa i posiada wiele cennych dla organizmu człowieka substancji odżywczych oraz witamin i minerałów....
Picie soków Na początek przemyśleń o zakupie sokowirówki wolnoobrotowej należałoby zadać sobie główne zagadnienie, więc do czego niezbędne nam soki. Ogólnie wiadomo, iż potrzebnym elementem zdrowej diety są warzywa oraz owoce. Ich jakość nie jest bez znaczenia. Najwięcej...
Krzewy szczepione na pniu - ciekawostka czy warte uwagi rozwiązanie Do tej pory zazwyczaj traktowano krzewy na pniu jako zdecydowanie dekoracyjne rośliny do ogrodu. Czy jednak to jedyne ich możliwości? Jak się okazuje takie rozbudowanie przestrzenne krzewu to świetny sposób na zaoszczędzenie...
W lipcu będziemy czerpać z natury to co najlepsze i to co mamy pod ręką. Dojrzałe i soczyste maliny możemy przynosić do domu w tonach, ponieważ doskonale sprawdzą się w domowych konfiturach, kompotach i sokach, ale dla nas najważniejszy będzie oczywiście syrop, który można...
W rzeczywistości, nielekowe sposoby jej zmniejszenia mogą być w niektórych przypadkach bardzo pomocne. Pamiętaj jednak, że podwyższone ciśnienie krwi zawsze powinno być postrzegane jako niepokojący znak, że Twoje zdrowie wymaga większej uwagi niż wcześniej. Przyczyn wysokiego ciśnienia krwi...
Kiedy żar leje się z nieba odstawiamy ciężkie perfumy, których używałyśmy zimą. Po prostu takie zapachy mogą się okazać zbyt męczące zarówno dla Ciebie, jak i otoczenia. Dodatkowo na gorącej od ciepła skórze perfumy są bardziej intensywne, więc ciężkie...
Są one zdecydowanie lepsze od kupnych. Lody robione na bazie żółtek i naturalnych, świeżych składników oraz sorbety ze świeżych owoców maja niepowtarzalny smak. Niestety własnym wyrobom trzeba poświęcić trochę czasu ale uważam że będzie to czas dobrze spożytkowany. Lody domowej roboty...
Co jedzą świnki morskie – siano Dobrej jakości siano to podstawa diety każdej kawii domowej. Świeże, pachnące i zielone siano dostarcza zwierzakowi odpowiednią porcję błonnika, który jest niezbędny do właściwego funkcjonowania...
Zdrowe odżywianie w ciąży to podstawa, bo w ten sposób dostarczamy dziecku i sobie niezbędne składniki do prawidłowego przebiegu ciąży i dobrego samopoczucia. Ale co zrobić, gdy nie mamy pewności,...
Dlaczego należy uzupełniać poziom kolagenu w organizmie? Wraz z wiekiem, już od ok. 26 roku życia, produkcja kolagenu w organizmie ludzkim zaczyna stopniowo zwalniać. Wpływ na to mają również choroby autoimmunologiczne, czynniki wynikające ze stylu życia takie jak zbyt wysoka ekspozycja...
Witaminy są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju każdego dziecka. Możemy je dostarczać wraz ze zrównoważoną dietą i poprzez suplementację. Pod koniec maja, z truskawkami, zaczyna się sezon na owoce i warzywa rosnące na polach, powoli dojrzewające...
Rozszerzanie diety niemowlaka o sezonowe warzywa i owoce jest zalecane przez ekspertów i dietetyków dziecięcych. Pochodzenie owoców i warzyw, którymi karmimy niemowlęta po 6 miesiącu życia, ma ogromne znaczenie dla zdrowia dziecka. Wiadomo, że najpewniej sięgać po własne zbiory które samodzielnie...
Każdy ma jakieś swoje tajemne receptury na przygotowanie najlepszych i najpyszniejszych przetworów. Jedni wypracowują je sobie sami przez lata metodą prób i błędów, inni dostają od dziadków i rodziców przepisy przechowywane i strzeżone w rodzinie...