Opublikowany przez: ULA 2011-09-09 11:18:52
Owoce czarnej porzeczki to najwspanialsze źródło niemal wszystkich niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu witamin, a przede wszystkim jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Dzięki działaniu moczopędnemu i napotnemu, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają leczenie wątroby i nerek. Wpływają na przemianę materii, są pomocne przy niestrawnościach, zgadze i zaparciach.
Owoce czarnej porzeczki hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów, dlatego zaleca się picie soku z czarnej porzeczki w okresach gryp i innych infekcji wirusowych, to również lek w stanach zapalnych jamy ustnej, w anginie, chrypkach, kaszlu, w chorobach reumatycznych. Zaleca się również spożywanie czarnych porzeczek po kuracji antybiotykowej, gdy organizm jest wyjałowiony.
Ponadto porzeczki czarne korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, wzmacniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Owoc jest doskonałą bronią w walce z efektami starzenia. Witamina C neutralizuje wolne rodniki, PP zapobiega pękaniu naczynek, a żelazo zapewnia skórze zdrowy koloryt.
Sięgnij też po sprawdzony przepis na dżem z czarnej porzeczki
źródło: Po godzinach - dodatek do tygodników Gazety Olsztyńskiej
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.