Lipiec w kuchni - w roli głównej jagody i porzeczki! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Lipiec w kuchni - w roli głównej jagody i porzeczki!

Lipiec w kuchni - w roli głównej jagody i porzeczki!

Autor zdjęcia/źródło: Lato w kuchni, jyliagorbacheva, jill111, ivankrafts66 Pixabay

Każda pora roku ma swoje kulinarne hity, ale najbardziej płodne pod tym względem jest lato – kipiące od kolorów owoców i warzyw, zmieniających się niemal z tygodnia na tydzień.

Wykorzystujmy smaki lata, najadajmy się za wszystkie czasy, zwłaszcza soczystych, pachnących i tryskających sokami na wszystkie strony owocami. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżego owocu. Owszem, przetwory z owoców dają nam mnóstwo smaku, szczególnie zimą, gdy jesteśmy wyposzczeni i żądni owocowego aromatu, ale nie są w stanie zastąpić tych świeżych i pysznych. Napychajmy się więc do woli,  tym bardziej, że owoce zmieniają się co chwilę i właściwie nie jesteśmy w stanie znudzić się którymś gatunkiem. Jeśli już nas dopadnie znużenie, to możemy sobie urozmaicić dietę, dzięki wielu możliwościom wykorzystania owoców w potrawach. Pora na owocowe gwiazdy lipca - porzeczki i jagody.

Koktajl z jagód i czerwonej porzeczki

Składniki:

  • Jagody
  • Czerwone porzeczki
  • 1 szklanka maślanki lub jogurtu
  • Trochę cukru

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Porzeczki obrać z szypułek i umyć, jagody umyć. Owoce włożyć do blendera.
  2. Dodać maślankę (lub jogurt), odrobinę cukru i wszystko zmiksować.
  3. Pić schłodzone.

Pierogi z jagodami

Składniki:

  • 300 mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200 ml wody
  • 30 g masła
  • 150 g jagód
  • słodka śmietanka lub jogurt

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Przesianą mąkę wymieszać w misce z solą.
  2. Roztopić masło w gorącej wodzie i powoli wlewać do mąki mieszając łyżką, połączyć składniki.
  3. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką. Zagniatać je rękami przez kilka minut, aby było gładkie, gdyby się kleiło posypać mąką.
  4. Włożyć ciasto do miski i przykryć wilgotną ściereczką na około 30 minut.
  5. Oczyszczone i umyte jagody wytrzeć a później oprószyć mąką.
  6. Ciasto podzielić na kilka części i każdą rozwałkować.
  7. Wycinać ciasto szklanką, układać po 1 łyżeczce jagód i sklejać.
  8. Gotować pierogi w dużym garnku z wrzącą, osolona wodą, aż wypłyną na powierzchnię.
  9. Podawać ze śmietanką lub jogurtem.

Kruche ciasto z porzeczkami i bezą

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g cukru do bezy
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka (białka pójdą do bezy)
  • 600 g porzeczek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie KROK PO KROKU:

  1. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia.
  2. Posiekać nożem na stolnicy, dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować lub wyłożyć na prostokątna formę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzać do 180 C. Ciasto wyjąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut 
  5. Porzeczki opłukać, oczyścić i osuszyć a następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.
  6. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  7. Na podpieczony spód położyć porzeczki, na nie bezę
  8. Piec przez około 20 minut w 170 stopniach C. Później zmniejszyć temp. do 60 stopni C, włączyć termoobieg i suszyć bezę jeszcze przez dodatkowe 10 minut.


ZOBACZ TAKŻE:

Zdrowe dania z grilla SPRAWDZONE PRZEPISY>>

Pyszne i lekkie dania na upały>>