Praca naszego układu pokarmowego jest mocno powiązana z naszą kondycją psychiczną – i odwrotnie – stres, zły nastrój – może niekorzystnie wpływać na pracę jelit. Badania naukowe ostatnich lat coraz częściej pokazują, że zaburzenia mikroflory jelitowej powiązane są z wieloma chorobami,...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Wiemy, że po przyjściu na świat organizm noworodka przystosowuje się do nowych warunków. Często układ pokarmowy, potrzebuje jeszcze trochę czasu – nawet do trzech miesięcy, by zacząć w pełni funkcjonować. Wynikiem tego są uporczywe kolki, z powodu których cierpi nawet 40%...
Nie ulega wątpliwości, że najlepszym pokarmem dla dziecka jest mleko matki, jednak są sytuacje, kiedy młoda mama musi sięgnąć po butelkę. Mleko modyfikowane to specjalnie przygotowane mleko krowie zmienione w ten sposób, aby było bezpieczne dla dojrzewającego układu pokarmowego młodego organizmu i...
Anna Lewandowska opublikowała na swojej stronie internetowej przepis na ulubione danie swojej córeczki Klary. Wszystkie dzieci uwielbiają racuszki i także serce małej Klary Lewandowskiej zostało skradzione dzięki przepysznemu smakowi placuszków z jabłkami. Oczywiście przepis...
Żywe kultury bakterii i mikrobiota jelitowa Probiotyki, inaczej nazywane też żywymi kulturami bakterii, traktuje się jako żywe mikroorganizmy. Wpływają one na utrzymanie odpowiedniego profilu flory bakteryjnej i gwarantują tym samym korzyści zdrowotne dla gospodarza. Kiedy...
Cukrzyca często brzmi jak wyrok, a osoba, która dowiaduje się o swojej chorobie, ma przed oczami widmo życia o chlebie i wodzie, bez grama cukru za to w towarzystwie nieodłącznej strzykawki z insuliną. Nic bardziej mylnego! Co prawda cukrzyca nakłada wiele obostrzeń dietetycznych, zmusza do rezygnacji...
Jeśli Twoje dziecko jest niejadkiem może okazać się, że właśnie nasze drobne i smakowite przekąski dla dzieci okarzą się strzałem w dziesiątkę. Jeśli z kolei masz małego łasucha lepiej podawać mu przekąski dla dzieci domowej roboty po to, by dziecko nie tyło nadmiernie....
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów. Z czego powstaje żółty ser? Wartości...
O powstawaniu pokarmu u przyszłej mamy wiemy już dużo, jednak ciągle wiele rzeczy nas zaskakuje i wprawia w zdumienie. Jest to niesamowite, że mleko matki w trakcie ciąży zmienia swój skład zgodnie z rozwojem dziecka w łonie. Z kolei badania przeprowadzone w 2006 r. na...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Jeśli dziecko karmione butelką oddaje w ciągu dnia co najmniej sześć półwodnistych stolców lub mniej ale z widocznymi pasmami śluzu lub krwi możesz stwierdzić biegunkę. Biegunka u dziecka karmionego piersią objawia się...
Rozszerzanie diety niemowlaka to przełomowy moment w życiu każdego dziecka oraz jego rodziców. Chociaż mleko matki nadal pozostaje głównym źródłem pożywienia, stopniowo wprowadzane są nowe smaki. Wszystko po to, by po ukończeniu pierwszego roku życia dziecko spożywało...
W układzie pokarmowym człowieka znajduje się wiele rodzajów bakterii. Większość z nich korzystnie wpływa na organizm poprzez wspomaganie układu trawiennego, są to tzw. dobre bakterie. Jednak...
Substancje słodzące w naturze i poza naturą
Leczenie ciepłem i zimnem znane jest ludziom od tysięcy lat. Współcześnie dzięki wykorzystaniu kompresów można bezpiecznie łagodzić bóle różnego pochodzenia, zbijać gorączkę, pobudzać laktację, zmniejszać obrzęk. Termoterapia...
Czym różnią się tzw. potówki od wysypki? Dlaczego noworodek wciąż cierpi na kolkę? Skąd ona się bierze? A pleśniawki? Tyle pytań i wątpliwości. Kochani! Przede wszystkim pamiętajcie,...