Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Joanna P. Redakcja 2018-01-05 13:20:50
Autor zdjęcia/źródło: Zdj. mat. prom.
Przekąska serwowana w tej postaci to bogate źródło zawartego w żółtym serze białka – makroskładnika pokarmowego, pełniącego m.in. funkcje budulcowe w organizmie człowieka oraz wapnia odpowiedzialnego za kondycję kości i zębów.
Wartości odżywcze żółtego sera w dużej mierze zależą od jego rodzaju. Jednak podstawowe składniki wykorzystywane do jego produkcji to:
Aby finalny produkt charakteryzował się wysoką wartością odżywczą, czyli odpowiednią ilością witamin, soli mineralnych oraz innych związków występujących w wartościowym pożywieniu, jego podstawowy składnik, czyli mleko, powinno pochodzić z wyselekcjonowanych źródeł. Dla przykładu, firma Hochland do produkcji żółtego sera wykorzystuje mleko od sprawdzonych, polskich dostawców specjalizujących się w produkcji mleka od krów karmionych paszami wolnymi od GMO. Ponadto człowiek wraz z wiekiem traci zdolność trawienia cukrów mlecznych, gdyż jego organizm przestaje wytwarzać enzym o nazwie laktaza, efektem czego mogą być nieprzyjemne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Ser żółty naturalnie pozbawiony laktozy znajdziemy między innymi w ofercie firmy Hochland.
Z kolei zawarte w żółtym serze żywe kultury bakterii mają dodatkowo działanie probiotyczne, czyli wpływają pozytywnie na dobrą florę bakteryjną w naszych jelitach.
Podpuszczka to nic innego, jak enzym trawienny, którego obecność w żółtym serze sprawia, że jest on lepiej przyswajalny, a lepsze trawienie zapewnia pełniejsze wykorzystanie składników odżywczych zawartych w żółtym serze.
Prawidłowo zbilansowana dieta zabezpiecza organizm w niezbędne do jego funkcjonowania składniki odżywcze. Niedobór lub nieprawidłowe proporcje białka, tłuszczów czy węglowodanów mogą mieć wpływ na rozwój wielu chorób.
Żółty ser jako produkt pochodzenia naturalnego jest doskonałym źródłem ważnych składników pokarmowych, m.in. wartościowego białka, wapnia, tłuszczu mlecznego.
Białko jako makroskładnik pokarmowy to bardzo istotny element diety. Pełni wiele ważnych funkcji, jak chociażby budulcową, a dodatkowo odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego. Część aminokwasów (cząsteczki, z których zbudowane jest białko) organizm jest w stanie sam wyprodukować, jednak istnieje pula aminokwasów, tak zwanych egzogennych, które należy dostarczyć wraz z pożywieniem. Żółty ser w 100 g produktu zawiera 25 g białka (podobna ilość występuje w mięsie), więc jest jego bardzo dobrym źródłem.
To kolejny, niezbędny dla funkcjonowania organizmu składnik odżywczy występujący w żółtym serze. Próbując „odczarować” tłuszcze warto zaznaczyć, iż tłuszcz przyjmowany z pożywienia to nie jest ten sam tłuszcz, który zwany jest tkanką tłuszczową organizmu. Organizm wykorzystuje tłuszcze przyjęte z pożywienia do produkcji hormonów, błon komórkowych, osłonek włókien nerwowych ochraniających neurony, z których zbudowany jest mózg.
Poza tym istnieje grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i są to witaminy: A, D, E i K, których przyswojenie przez organizm wymaga jego obecności.
Oczywiście, należy dokonywać zdrowych wyborów żywieniowych i unikać tłuszczów trans (tych w żółtym serze nie ma), które znajdziemy między innymi w słodyczach wytwarzanych przemysłowo, chipsach i szeroko pojętych tuczących przekąskach, jak chociażby frytki. Kwasy tłuszczowe są drugim po glukozie źródłem energii wykorzystywanej do działania organizmu. Wspiera też utrzymanie ciepłoty ciała, chroni narządy wewnętrzne przed urazami. W żółtym serze (Gouda Hochland) znajdziemy około 28 g tłuszczu w 100 g gotowego produktu. Zważywszy na wszystkie jego zalety pamiętajmy, iż nie sam tłuszcz jest problemem, tylko jego źródła, a zdrowy żółty ser, jako składnik diety, jest rekomendowany przez Instytut Żywności i Żywienia i zajmuje swoje miejsce w piramidzie żywieniowej.
Przez wszystkich doskonale kojarzony z mocnym kośćcem. Ten ważny minerał pochodzący z mleka znajdziemy właśnie w żółtym serze w ilości około 800 mg w 100 g produktu i ta ilość to referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej. Prawidłowa podaż wapnia zabezpiecza dzieci przed rozwojem krzywicy, a osoby dorosłe chroni przed osteoporozą. Na przykład jeden plaster sera Edamskiego zawiera ok. 148 mg wapnia. Trzy plasterki dostarczą zatem tyle wapnia, ile półtorej szklanki mleka.
Podsumowując, wartości odżywcze naturalnego żółtego sera stawiają go w pozycji ważnego i, co należy podkreślić, łatwo dostępnego składnika naszej diety.
Autor: Anna Matusik, trener personalny, dietetyk. Absolwentka Akademii Wychowania fizycznego-kierunek Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie. Pasjonatka zdrowego stylu życia opartego na przekonaniu “Twoje zdrowie jest na talerzu”.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.