Firma HiPP oferuje niemieckim dzieciom danie (bio ryż z marchewką i indykiem) zawierające 38 proc. warzyw i 15 proc. ryżu. Chorwacka agencja ds. żywienia wykryła, że ten sam posiłek dostępny w chorwackich sklepach ma inny skład – zawiera 24...
Promieniowanie UV działa o każdej porze roku - czy to lato, czy zima – zawsze jesteśmy na nie narażeni, a co za tym idzie możemy obawiać się poparzeń słonecznych. Z tego powodu skórę powinniśmy chronić cały czas, aby nie narażać jej na oparzenia słoneczne...
Upały szczególnie dotkliwie odczuwają kobiety w ciąży, dzieci i osoby starsze. Zdarzają się zasłabnięcia, mdłości, apatia, brak apetytu, osłabienie, a nawet...
Czy jest tak, że bez lansowanego przez popularny dom mody ciucha nie możemy się obyć? Możemy, bo po pierwsze nie każdemu się podoba, po drugie nie wszystkich na taki modny ciuszek stać. Podobnie jest z trendami wśród produktów spożywczych i trendów żywieniowych w ogóle....
Każda mama potrafi jednym tchem wymienić kilka największych bolączek macierzyństwa. Ale czy one się tym przejmują? Nawet, jeśli będą to nieprzespane noce, to uśmiech malucha rekompensuje każdą najgorszą noc, a jeśli będzie to dieta z konieczności, to mamy widzą pozytywne efekty braku czasu na jedzenie....
Przez większą część roku wyczekujemy ciepłych dni i narzekamy na panujące chłody. Jednak gdy nadejdzie lato znów nie możemy się nim cieszyć, bo męczą nas nieziemskie upały. Żar lejący się z nieba potrafi, równie skutecznie co mróz, zepsuć nam wypoczynek i uniemożliwić...
Silna biegunka u dziecka, czyli częste oddawanie dużej ilości luźnych stolców wyczerpuje organizm dziecka i jest powodem do niepokoju. Z małym dzieckiem w takim przypadku należy udać się od razu do lekarza. W przypadku trochę starszych dzieci można najpierw wypróbować...
Anna Słaboń, psycholog i certyfikowany coach
Robiąc przegląd produktów spożywczych, które kupujemy w sklepie, można zauważyć, że zwiększa się ilość tych z dodatkiem słodzików. Słodzik znajdziemy w gumach do żucia, napojach gazowanych, cukierkach, żelkach a przede wszystkich w produktach dla diabetyków....
Kolki, będące zmorą zarówno rodziców, ale przecież i samych dzieci, to jeden z głównych tematów, które dręczą rodziców i nurtują specjalistów. Drugi ważny aspekt to te momenty w życiu malca, kiedy jest on poddawany w chorobie, najczęściej podczas ostrego przeziębienia...
Nawet lekarze skarżą się czasami na to, że na ich studiach za mało uwagi poświęca się dietetyce. Jako rodzice z kolei nie wszyscy posiadamy odpowiednią wiedzę o zdrowym, odpowiednim żywieniu tak siebie, jak i własnych dzieci. Z czasem gdy obserwujemy, że dziecko jest nadpobudliwe,...
Od kiedy zaczęłaś czytać etykiety i czy pojawienie się dziecka miało na to wpływ? Kiedy byłam w ciąży zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to co jem. Bardzo dużo czytałam w tym czasie o tym co powinnam jeść, żeby dostarczyć...
Zaparcia w ciąży na szczęście nie są niebezpieczne i wiążą się raczej z dyskomfortem, niż z objawem choroby. Potrafią one jednak bardzo uprzykrzać życie przyszłej mamie, dlatego lepiej się ich pozbyć. Jak to zrobić? W bardzo prosty sposób, wystarczy...
Słabe parametry nasienia Coraz więcej par boryka się z niepłodnością. W Polsce liczba ta przekracza już 1,5 mln, a takich par w rzeczywistości jest dużo więcej niż w statystykach....
Tysiące Polaków marzy o tym, by oderwać się od zgiełku miasta i wspólnie z rodziną odpoczywać na łonie natury. Niestety, dla wielu z nich nawet krótki wypad w góry czy nad morze jest zbyt kosztowny i pozwalają sobie na niego bardzo rzadko, a sen o posiadaniu domku letniskowego...
Reklamy potrafią być bardzo nachalne i czasami skutecznie udaje się im zagłuszyć nasz zdrowy rozsądek, dlatego też namawiamy do tego by każdy produkt sprawdzać, czytać etykiety i korzystać z poleceń innych rodziców. Co miesiąc przedstawiamy Wam sprawdzone i dobre naszym...
Dieta przy biegunce u dziecka - przyczyny biegunki Biegunkę najczęściej wywołują wirusy...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Po pierwsze należy sobie zadać pytanie czym jest gluten. Gluten to białko znajdujące się w zbożach. W takim razie w czym jest gluten? Znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy, jęczmieniu, orkiszu, pszenżycie, pszenicy płaskurce i kamucie. Są to zboża używane w większości...
Ma ona szerokie zastosowanie i jest jednym z bardziej powszechnych dodatków do żywności. Najczęściej jest stosowana jako zagęstnik lub polepszacz konsystencji. Dzięki jej unikalnym właściwościom stosuje się ją również w przemyśle włókienniczym, papierniczym i farmaceutycznym. Skrobia modyfikowana...