Błędy w żywieniu dzieci – możesz je naprawić! - Artykuł
Znajdź nas na

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Błędy w żywieniu dzieci – możesz je naprawić!

Błędy w żywieniu dzieci – możesz je naprawić!

Autor zdjęcia/źródło: Błędy w żywieniu dzieci @ pressfoto / Freepik

Większość z nas je popełnia, ale nie wszyscy lubimy się do nich przyznawać i świadomym, rodzicielskim okiem spojrzeć na dietę dziecka. Tymczasem błędy w żywieniu dzieci zawsze można naprawić. Im wcześniej, tym lepiej!

Nawet lekarze skarżą się czasami na to, że na ich studiach za mało uwagi poświęca się dietetyce. Jako rodzice z kolei nie wszyscy posiadamy odpowiednią wiedzę o zdrowym, odpowiednim żywieniu tak siebie, jak i własnych dzieci. Z czasem gdy obserwujemy, że dziecko jest nadpobudliwe, nie radzi sobie z emocjami, albo jest zbyt zmęczone na zabawę, apatyczne i marudne, zaczynamy się zastanawiać czy aby coś niepokojącego się z nim nie dzieje. Jak się okazuje od diety dziecka wiele zależy: od problemów z koncentracją podczas nauki, po spokojny sen i bezproblemowe wstawanie, czy poranny apetyt.

Dzieci z kolei swoją wiedzę o odżywianiu czerpią od nas. Niestety nie odbywa się to tylko przez komunikację, więc nie wystarczy mówić dziecku, że marchewka jest zdrowa. Dziecko uczy się diety przez obserwację i przykład. Jeśli my jemy jabłka i marchewki, dziecko także zacznie je jeść.  Największe szanse w ukształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych dziecka mamy do 6-go roku życia. Jesteśmy jednak zdania, że nawet przy starszakach warto próbować wyeliminować błędy żywieniowe, ponieważ jest to ogromna inwestycja w przyszłość i zdrowie naszych pociech.

Błędy w żywieniu dzieci – NIEMOWLĘTA

Zbyt wczesna lub zbyt późna rezygnacja z karmienia piersiąkilka wskazówek tutaj >>

Zbyt wczesne rozszerzanie diety – po ukończenia 6-go miesiąca (dzieci karmione piersią) lub 5-go miesiąca w przypadku maluszków karmionych butelką, zaczynamy wprowadzać pokarmy stałe (przeciery, musy). Rozszerzanie diety młodszych bobasów skutkuje alergiami i problemami żołądkowymi.

Przekarmianie (głównie nowymi produktami, które wprowadza się do diety) oraz nadmierne podawanie dziecku mięsa i jaj (ilość większa niż wynika to ze schematu żywienia niemowląt>>).

Dopajanie słodzoną wodą lub herbatą ( w pierwszych miesiącach życia) – dziecku karmionemu piersią wystarczy w pełni mleko mamy. Wraz z wprowadzaniem nowych pokarmów warto zacząć przyzwyczajać dziecko do niskosodowej, niegazowanej wody. Słodzone napoje to ryzyko problemów z ząbkami i nadmiernej wagi.

Papki po 8 miesiącu życia – po miksowanych papkach zaczynamy dziecku podawać potrawy rozdrobnione i ugotowane (na początku warzywa, potem mięso i ryby). Tak dbamy o rozwój prawidłowego zgryzu, odruch żucia i połykania.

UWAGA! Częste błędy w przygotowaniu dań dla niemowląt to:

  • solenie,
  • niedodawanie masła, czy oliwy z oliwek,
  • używanie nieodpowiedniej wody,
  • gotowanie na wywarach mięsnych,

Zbyt wczesne i nadmierne dopajanie sokami – lepiej owoc niż sok, a poza tym po 6-tym miesiącu życia dziecka w ilości nie większej nić 120 ml na dobę do pierwszych urodzin.

Zbyt wczesne wprowadzanie krowiego mleka – zaczynamy ok. 11-12 miesiąca od twarożku, jogurtu, kefiru, a mleko krowie podajemy ok. 3-go roku życia.

Błędy w żywieniu dzieci – MALUCHY (do 3 r.ż.)

Częste podjadanie – nawet 10 posiłków dziennie, zamiast 5-ciu. Często podawane: batoniki, chrupki, słodzone desery, paluszki – dzięki nim dziecko nie czuje głodu w porach jedzenia.

Małe urozmaicenie diety.

Solenie potraw.

Zbyt szybkie wprowadzanie dań dla dorosłych.

Zbyt mało owoców i warzyw – owoce powinny być podawane jako przekąski, a warzywa do każdego posiłku.

Zbyt mała ilość mleka i produktów mlecznych.

Zbyt mało produktów zbożowych – więcej białego pieczywa niż razowego, za mało kasz, czy pełnoziarnistych płatków zbożowych.

Zbyt dużo mięsa, wędlin, cukru, słodyczy, a także tłuszczów.


Błędy w żywieniu dzieci – STARSZAKI (do 6 r.ż.)

W tym okresie życia dziecka polegamy głównie na przedszkolach, dlatego warto przyjrzeć się stołówkom. Dodatkowo na dziecko zaczynają mieć wpływ reklamy i grupa rówieśnicza.

Brak śniadań w domu – nawet drobnej zupy mlecznej.

Nagradzanie dzieci fast foodami i słodyczami.

 Błędy w żywieniu dzieci –UCZNIOWE (do 15 r.ż.)

Ten okres to największy test dla zdrowego odżywiania, ponieważ dziecko zaczyna jedzeniowe wybory podejmować samodzielnie.

Brak śniadania w domu przed pójściem do szkoły.

Brak drugiego śniadania do szkoły i kupowanie jedzenia w szkolnych sklepikach.

Słodkie napoje w ciągu dnia, brak nawyku picia wody, zwłaszcza po zajęciach w-f.

Brak obiadu w szkolnej stołówce i dokupowanie przez dzieci produktów typu fast food.

Brak podwieczorku od razu po szkole.

Brak wspólnych kolacji.

Nieregularne posiłki i jedzenie w pośpiechu.

Kumulowanie posiłków, np. w postaci obiadokolacji.

Z wiekiem dziecka mamy coraz mniejszą możliwość korygowania ich błędów żywieniowych, dlatego tak ważne są początki. Istotna jest także atmosfera w domu jaka panuje wokół jedzenia oraz to czy przygotowujemy posiłki wspólnie, czy razem chodzimy na zakupy i uczymy się świadomych konsumenckich wyborów. Nie ma chyba rodzica, któremu nie zdarzałoby się popełniać żywieniowych błędów, duża jednak różnica jest w tym czy są one wyjątkami i czy popełniamy je świadomie.

ZOBACZ TAKŻE:

Slow food – czy warto zmieniać dietę rodziny? SONDA >>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Olivia59
    Olivia59Ikona zgłaszania komentarza
    To bardzo ważne, żeby pamiętać o takich rzeczach! Ma to wpływ na dalsze zachowanie dziecka.