Lekarze i specjaliści zawsze podkreślają, że kobietom w ciąży potrzebna jest duża dawka rzetelnej wiedzy na temat tego jaką dietę powinny praktykować w tym okresie. Dlatego sięgamy po wskazówki Ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia. W udostępnionych przez Instytut...
Syrop z cebuli nie smakuje najlepiej, a jego zapach może nawet odstraszać, ale jest bardzo skuteczny w walce z uciążliwym, zwłaszcza suchym kaszlem. Podpowiadmy jak zrobić syrop na kaszel, aby był skuteczny. Jego zalety i skuteczność przewyższają więc...
Plan opieki przedporodowej i plan porodu są istotną częścią całej dokumentacji medycznej. Ciężarna objęta jest opieką medyczną przez cały okres ciąży oraz edukowana przedporodowo przez położną od 21 tygodnia ciąży. Ciężarnej w ramach planu należy umożliwić wybór miejsca...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Uważa się, że dzieci nie powinny jeść grzybów. Wielu pediatrów przekonuje, że maluchom wręcz nie wolno podawać grzybów. Skąd wzięło się takie przekonanie i czy jest słuszne? Wartości...
Sól himalajska pochodzi ze wschodniego pasma Himalajów, a dokładnie z Pakistanu, gdzie jest wydobywana. Jej złoża sięgają na głębokość pół kilometra pod ziemią, datowane są na setki lat wstecz, a powstały po wysuszeniu oceanów. Ta czysta sól krystaliczna...
Statystyki pokazują że na choroby tarczycy kobiety cierpią cztery razy częściej niż mężczyźni. Nie jest to w żaden sposób związane z trybem życia i nie ma recepty jak dbać o tarczycę. Nie mają tu też znaczenia wyjazdy nad morze czy zjadane ryby. O tym, czy zachorujesz, decyduje splot okoliczności....
Jak zrobić kurki, aby były pszne, a przy okazji zachować ich składniki odżywcze? Kurki zawierają dużo wody oraz znacznie mniej białka i tłuszczu. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak wapń, fluor, jod i potas występują...
Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Fluoryzacja to stomatologiczny zabieg profilaktyczny, który polega na stosowaniu różnych rodzajów preparatów z fluorem. Możemy ją stosować wewnętrznie biorąc tabletki, krople, płyny lub produkty spożywcze czy płyny wzbogacone o jony fluorkowe lub zewnętrznie: płyny do płukania i mycia zębów, żele,...
(Zdrowe słodycze@flikr/Ashley Linh Trann) Uwielbiane przez dzieci ...
Właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży i zastanawiasz się jak zadbać o prawidłowy rozwój maleństwa? Chyba każda kobieta w takiej chwili zastanawia się czy właściwie o siebie dba, czy jej dieta jest zdrowa, a tryb życia prawidłowy? Zaczynasz bardziej zwracać uwagę na to co jesz, jakich kosmetyków...
Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
Tort gruszkowo – czekoladowy to niezwykły deser na wyjątkową okazję lub po prostu na osłodę zwykłego dnia. Zachwyca smakiem tak, że nikt mu się nie oprze. Dodatkowo gruszki mają wiele właściwości...
Choroby tarczycy dotykają głównie kobiet. Są one związane ze zmianami hormonalnymi w organizmie kobiety, bo tarczyca to jeden z głównych gruczołów wytwarzających hormony. Hormony to związki...
Wzrost zagrożenia infekcjami Jesienią szczególnie...
Zdrowotne właściwości aronii są niezaprzeczalne. To prawdziwa...
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...