Artykuł promocyjny Opublikowany przez: Kasia P. 2017-01-22 12:53:07
Autor zdjęcia/źródło: freepik @ jannoon028
Lekarze i specjaliści zawsze podkreślają, że kobietom w ciąży potrzebna jest duża dawka rzetelnej wiedzy na temat tego jaką dietę powinny praktykować w tym okresie. Dlatego sięgamy po wskazówki Ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia. W udostępnionych przez Instytut informacjach czytamy, że obok takich składników jak białko, kwas foliowy, żelazo, witamina D i jod, właśnie kwasy Omega 3 są kluczowym składnikiem diety przyszłej mamy. Dlatego, że często w żywieniu o kwasach Omega 3 się zapomina warto o nich mówić i przypomnieć jak istotne są dla rozwoju płodu i dziecka do siódmego roku życia.
Kwasy Omega 3 (w tym szczególnie kwasy DHA) mają silnie udokumentowany wpływ na zmniejszenie ryzyka porodu przedwczesnego i prawidłowy rozwój narządu wzroku płodu. Niektóre badania potwierdzają także korzystny wpływ na zmniejszenie występowania depresji poporodowej. Jak pisze Instytut Żywności i Żywienia:
Kwas DHA może też wpływać na rozwój psychomotoryczny dziecka i jego inteligencję.
Kwasy Omega 3 są budulcem każdej komórki naszego ciała. Szczególnie ważny w ludzkim organizmie jest kwas DHA, który jest głównym składnikiem kory mózgowej. To dzięki niemu połączenia nerwowe w mózgu sprawnie funkcjonują co wpływa na naszą spostrzegawczość oraz zdolność zapamiętywania. Te ważne funkcje mózgu rozwijają się już w czasie życia płodowego. Ważne jest więc żeby już w czasie ciąży dostarczać do organizmu dziecka odpowiednią dawkę tych cennych substancji jakimi są wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3. W ten sposób masz wpływ na kształtowanie się inteligencji swojego dziecka.
Kwas Omega 3 jest zawarty głównie w tłustych rybach morskich i owocach morza. Niewielka ilość tego składnika gromadzi się w organizmie również pod wpływem spożywania oleju lnianego.
Do tego jednak, żebyśmy byli zdrowi potrzebujemy odpowiedniej proporcji w organizmie kwasów Omega 3 i Omega 6. Stosunek tych pierwszych do Omega 6 powinien wynosić 1:5 lub 1:6. Niestety jako Polacy w swoich dietach popełniamy podstawowy błąd, polegający na tym, że jemy za dużo tłuszczów roślinnych, które są źródłem kwasów Omega 6, a za mało spożywamy ryb, tych bogatych w kwasy Omega 3. Tymczasem jak wskazują badania nadmiar Omega 6 niweczy działanie Omega 3, dlatego też, zwłaszcza kobietom w ciąży i dzieciom zaleca się spożywanie tranu. Jest jeszcze jeden powód przemawiający za tym, by sięgać po dobry tran.
Dobrym wyborem dla przyszłych mam jest picie Tranu Omega 3 „Mama i Maleństwo”. Jest on właśnie stworzony z myślą o kobietach ciężarnych. Wystarczy jedna porcja dziennie, by znacząco poprawić kondycję zarówno swoją, jak i dziecka. Bardzo ważne jest to, że w swoim składzie tran ten posiada poza tak cennym olejem z ryb morskich, także takie witaminy jak D, A, C oraz E. Ten sam tran możesz też spożywać w okresie połogu, dzięki czemu będzie wpływał korzystnie na dziecko, dzięki karmieniu piersią, ponieważ kwasy te przenoszą się wraz z mlekiem matki. Gdy skończysz karmić warto wybrać tran dla dzieci Domowej Apteczki i kontynuować jego podawanie przez cały rok, co najmniej do siódmego roku życia. Warto zatem zaprzyjaźnić się z tranem i wyrobić sobie nawyk picia go już w czasie ciąży.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.