Artykuł promocyjny Opublikowany przez: monika.g Źródło artykułu: Artykuł zawiera link do strony Partnera 2016-04-21 18:09:10
Autor zdjęcia/źródło: Pixabay.com @ Witaminy dla kobiety w ciąży
Właśnie dowiedziałaś się, że jesteś w ciąży i zastanawiasz się jak zadbać o prawidłowy rozwój maleństwa? Chyba każda kobieta w takiej chwili zastanawia się czy właściwie o siebie dba, czy jej dieta jest zdrowa, a tryb życia prawidłowy? Zaczynasz bardziej zwracać uwagę na to co jesz, jakich kosmetyków używasz, chcesz aby były one jak najzdrowsze i zawierały jak najmniej chemicznych substancji, które mogą zaszkodzić maluszkowi. Aby zapewnić mu jak najlepszy rozwój twój organizm potrzebuje również witamin i minerałów.
Firmy farmaceutyczne prześcigają się w produkcji kolejnych zestawów witamin dla kobiet w ciąży. Wystarczy iść do apteki i nawet za niewielkie pieniądze kupić taki zestaw. Jednak zażywanie nawet suplementów diety na własną rękę nie jest nigdy dobrym pomysłem, a tym bardziej w czasie ciąży, gdy odpowiadasz nie tylko za siebie, ale i za swoje maleństwo. Zarówno niedobór witamin, jak i ich nadmiar szkodzą zdrowiu, dlatego najlepiej jak skonsultujesz się z lekarzem, który dobierze odpowiednie ich dawki. Zapotrzebowanie na witaminy zależy także od trybu życia, diety oraz przebiegu ciąży. Gdy kobieta np. żyje aktywnie, pracuje w stresie i je nieregularnie jej zapotrzebowanie na witaminy będzie większe niż przyszłej mamy, która ma spokojny tryb życia, dużo odpoczywa, przebywa na świeżym powietrzu i stosuje zdrową, naturalną dietę.
U wszystkich kobiet w czasie ciąży wzrasta zapotrzebowanie organizmu przede wszystkim na kwas foliowy, witaminy D, E, C, A i witaminy z grupy B.
Kwas foliowy z pożywienia jest słabo przyswajany przez organizm, dlatego należy go suplementować. Jest on niezbędny już przed zajściem w ciążę, więc gdy planujesz dziecko powinnaś co najmniej 3 miesiące wcześniej rozpocząć suplementację tej witaminy. Zgodnie z wytycznymi ciężarna kobieta powinna przyjmować 400 μg kwasu foliowego przez całą ciążę. Jest on niezbędny w prawidłowym rozwoju układu nerwowego maluszka. Gdy jest go za mało w organizmie mamy u dziecka mogą wystąpić takie wady cewy nerwowej takie jak: rozszczepienie kręgosłupa, przepuklina mózgu i rdzenia kręgowego, bezmózgowie, rozszczep warg i podniebienia. Naturalnymi źródłami kwasu foliowego są zielone liściaste warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, szparagi, kapusta, poza tym pietruszka, kiwi, papryka, wątroba, żółtka jaj i drożdże oraz pestki słonecznika i orzechy.
Witamina ta produkowana jest w skórze pod wpływem promieni słonecznych, dlatego kobieta w ciąży nie powinna unikać słońca. Niestety polki mają utrudniony dostęp do słońca ze względu na nasz mało słoneczny klimat, dlatego ciężarne powinny przyjmować witaminę D3 w tabletkach. Zalecana dawka to minimum 600 μg witaminy D3 przez całą ciążę. Witamina ta odpowiada za prawidłowe przyswajanie przez organizm wapnia, dlatego korzystnie wpływa na budowę kośćca u dziecka i zapobiega krzywicy. Naturalnymi źródłami witaminy D3 są tłuste ryby (makrela, sardynka, łosoś, śledź, tuńczyk), mleko i przetwory mleczne, wątroba, jaja. Przedawkowanie tej witaminy raczej nam nie grozi, ale gdyby się tak zdarzyło to może ono prowadzić do powstania wad rozwojowych u dziecka.
Witamina E nazywana witaminą życia jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów oraz miażdżycy i chorób serca.
Niski poziom antyoksydantów u kobiety w ciąży może spowodować przedwczesny poród lub poronienie, ponieważ zwiększa się ryzyko pęknięcia błon płodowych. Jej niedobór wiąże się również z wystąpieniem zatrucia ciążowego.
Witamina E naturalnie występuje w olejach roślinnych, warzywach strączkowych i liściastych, produktach zbożowych, mleku, jajach.
Tak jak witamina E jest naturalnym antyoksydantem, wspomaga metabolizm i układ immunologiczny. Dzięki niej żelazo jest przyswajane przez organizm. Jej źródła to przede wszystkim kwaśne owoce takie jak cytrusy, kiwi, porzeczki, truskawki, a także brukselka, kapusta, pomidory, papryka, natka pietruszki. Jest zalecana w ciąży mnogiej oraz ciążach powikłanych przez cukrzycę ciążową lub nadciśnienie spowodowane ciążą. Tę witaminę łatwo przedawkować co może doprowadzić do kamicy nerkowej oraz wad układu nerwowego.
Umożliwia ona prawidłowe funkcjonowanie siatkówki co wpływa na dobrą jakość wzroku. Chroni przed przedwczesnym pęknięciem błon płodowych oraz wystąpieniem stanu przedrzucawkowego. Tworzy grupę związków zwanych retinoidami i dostarczana jest do organizmu w postaci retinolu lub beta-karotenu. Lepiej jest wchłaniana w tej drugiej postaci. W czasie ciąży, zwłaszcza w I trymestrze, należy unikać stosowania produktów z retinolem, ponieważ przedawkowanie witaminy A może spowodować wodogłowie, małogłowie, wady twarzoczaszki, wady układu krążenia u płodu. Przy normalnej diecie nie ma ryzyka niedoboru tej witaminy, więc nie jest wskazane jej suplementowanie. Naturalnie występuje w żółtych i pomarańczowych warzywach i owocach - marchew, czerwona papryka, dynia oraz natce pietruszki, szpinaku, maśle, mleku, żółtkach jaj, rybach, wątróbce.
To kompleks kilkunastu witamin, z których najważniejsze to: witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B6 (pirydoksyna), witamina B12, witamina B3 (niacyna). Wpływają korzystnie na samopoczucie mamy, ułatwiają przemianę materii, ponieważ wchodzą w skład enzymów. Regulują prawidłowe działanie układu krążenia i nerwowego, wpływają na funkcje obronne organizmu. Ich źródłem są mleko, jaja, zboża, drożdże, ryby, sery, chude mięso, pomidory, orzechy. Niedobory mogą mieć przede wszystkim kobiety palące papierosy.
Oprócz witamin kobieta w ciąży potrzebuje również więcej takich składników jak żelazo, kwasy Omega-3 DHA, jod, selen.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Kwas foliowy przed ciążą – SPRAWDZONE DAWKOWANIE>>
Jakie witaminy w ciąży? TOP 5>>
gocha2323 2016.04.23 21:11
nadmiar przyjmowanych witamin,również jest niebezpicezny! dlatego lepiej sięgać po witaminki zawarte w owocach i warzyzwach!
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.