Nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zjadamy. Sacharoza, czyli cukier rafinowany obecna w większości produktów spożywczych – serkach, chlebie, mleku itp. Wiele produktów na pierwszym miejscu w swoim składzie ma także syrop glukozowo-fruktozowy, który działa na organizm podobnie jak biały cukier. Tak...
Monitorowanie stężenia glukozy we krwi Regularne monitorowanie stężenia glukozy* we krwi to podstawa efektywnego zarządzania cukrzycą. Badanie to pozwala na szybką reakcję na zbyt niski lub za wysoki poziom glukozy* oraz uniknięcie wynikających z tego komplikacji. Regularne wizyty...
O ile potrafimy zmobilizować się do regularnego treningu i innych restrykcji związanych z dietą, o tyle rezygnacja ze słodyczy sprawia nam dosyć duży problem. Słodycze zawierają bowiem cukry proste, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie, na pracę narządów i układów, w szczególności układu trawiennego....
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
„Nie daję dziecku dużo słodyczy” Jako rodzic zapewne wiesz, że do powstawania próchnicy...
Syrop z cebuli – właściwości prozdrowotne Syrop z cebuli to jeden z najważniejszych syropów...
Dlaczego dieta mamy jest taka ważna? Ciąża i narodziny dziecka to niezwykle ważny okres w życiu kobiety. Każda mama pragnie, by pociecha była zdrowa i pełna energii. Jednym z najważniejszych czynników...
Planowanie ciąży może być dobrym pretekstem żeby zadbać o nas samych. zmianę stylu życia możemy wprowadzić już na parę miesięcy przed rozpoczęciem starań o dziecko. Wizyty u ginekologa jak...
Naturalne metody wspomagania odporności dziecka – to wszystko, co ćwiczy i wzmacnia układ odporności dziecka, a także unikanie tego, co go osłabia. Metody te wykluczają stosowanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków....
Dieta kobiety ciężarnej powinna opierać się na zdrowych, lekkostrawnych i jak najmniej przetworzonych produktach. Aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników należy codziennie spożywać produkty z każdej z pięciu grup żywnościowych, czyli produkty zbożowe, mleczne, wysokobiałkowe (ryby, drób,...
(Zdrowe słodycze@flikr/Ashley Linh Trann) Uwielbiane przez dzieci ...
Z definicji wynika, że sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych i dojrzałych owoców lub warzyw. Zgodnie z przepisami do soków owocowych nie wolno dodawać cukru, w związku z tym w sokach znajduje się cukier, który pochodzi...
Jak możemy sprawdzić, czy dziecko ma nadwagę?Gdy chcemy ocenić, czy waga dziecka jest prawidłowa musimy wziąć pod uwagę specyfikę okresu rozwojowego. Normy rozwojowe muszą uwzględniać wiek dziecka. W okresie rozwoju dziecka jego wysokość i masa ciała nie tylko rosną z...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
Zmagania z NADMIAREM WŁOSÓW zazwyczaj ograniczają się do jednej techniki ( na przykład), jest jednak kilka technik, które pozwolą nam na pozbycie się zbędnego owłosienia. DEPILACJA CUKROWA - metoda ta...
Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie...