Na co dzień łączymy wiele ważnych rol. Jesteśmy mamami, pracujemy, dbamy o dom i często zapominamy o sobie. Wraz z nadchodzącą wiosną, zrzucamy swetry i ciepłe ubrania. Coraz cieplejsze i słoneczne dni sprawiają, że chcemy wyglądać promiennie i zdrowo. By...
Domowe napoje izotoniczne dla dzieci to świetny sposób na nawodnienie organizmu i wyrównanie poziomu elektrolitów szczególnie podczas wysiłku lub choroby malca. Poziom elektrolitów stale się zmienia i bardzo łatwo jest go zachwiać szczególnie u dzieci, których organizmy...
Zimą przedszkola i szkoły stają się szczególnie niebezpiecznym siedliskiem czynników chorobotwórczych, które tylko czekają na słabsze ogniwo. W sprawach odporności warto zaufać naturze i sięgnąć do źródeł. Colostrum to suplement dla dzieci i ich rodziców, który skutecznie wzmocni odporność całej rodziny. Zimą...
Karob, czyli chleb świętojanski, to przede wszystkim bogate źródło witamin i wapnia oraz fosforu. Dzięki temu zapobiega on osteoporozie, ma bardzo dobry wpływ na rozwój mocnych kości u dzieci, a także wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Sprzedawany...
Białko pochodzące z produktów mlecznych stanowi cenne źródło tego najlepiej przyswajalnego i wartościowego dla naszego organizmu. Nie warto więc rezygnować ze spożywania produktów mlecznych, jeśli nie ma ku temu wyraźnych medycznych wskazań – jak na przykład alergie lub nietolerancje pokarmowe. Produkty...
Syrop z cebuli nie smakuje najlepiej, a jego zapach może nawet odstraszać, ale jest bardzo skuteczny w walce z uciążliwym, zwłaszcza suchym kaszlem. Podpowiadmy jak zrobić syrop na kaszel, aby był skuteczny. Jego zalety i skuteczność przewyższają więc...
Napoje energetyczne zawierają dużą ilość kofeiny, a dodatkowo również tauryny i konserwantów, które w większych dawkach powodują przyspieszenie pracy serca, drżenie rąk i skurcze mięśni....
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Nierzadko stosowane w naszym pożywieniu ‘’E” to także barwniki, aromaty i regulatory kwasowości – w każdym razie produkty sztuczne, uzyskiwane w laboratoriach. Ich zastosowanie w produktach jest pod nadzorem, dlatego mogą pojawiać się na półkach w naszych sklepach. Jednak...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Pietruszka zwyczajna osiąga wysokość do około 50 cm, ma pierzaste listki, w ładnym, połyskującym, zielonym kolorze (jaśniejsze i mniejsze niż u selera). Kwitnie kwiatami drobnymi, zielonożółtymi i zebranymi w baldach złożony z 10 do 20 szypułek. Owocami są jajowate rozłupnie, brunatnozielonkawej...