Pączki jemy chętnie przez cały rok. Szczególną popularnością cieszą się jednak na zakończenie karnawału, w tłusty czwartek. Wtedy też podobno nie tuczą i nie szkodzą. Dlatego warto poznać przepis na domowe pączki, które zawsze wyjdą! Przepis na pączki: proste i domowe Pączki,...
Dzieci nie lubią sprzątać, większość rodziców może to potwierdzić. Ale utrzymania porządku w przestrzeni, w której się przebywa, należy dziecko uczyć od początku. W uporządkowanym pokoju, czy kąciku zabaw, maluch o wiele łatwiej się skupi i dostrzeże więcej detali i możliwości, jaką daje dana zabawa....
Kolacja Wigilijna jest wyjątkowo uroczystym wydarzeniem w życiu rodzinnym. Zgodnie z tradycją podczas Wigilii na stole powinno się pojawić 12 dań. Tak było kiedyś, ale w dzisiejszych czasach wigilijnych potraw może być mniej. Są jednak takie dania, które obowiązkowo powinny pojawić się na wigilijnym...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Przygotowania do świąt zaczynają się już nawet na dwa-trzy tygodnie przed ich terminem. Wyjątkowa kolacja wigilijna, prezenty, a także świąteczne dekoracje domu – to wymaga czasu i dobrego zaplanowania. W tym roku pomożemy Ci wyjątkowo pięknie przystroić cały dom, nie wydając na to...
Mleko modyfikowane klasyczne oraz specjalistyczne Dieta maluszka przez pierwsze pół roku obejmuje wyłącznie mleko. W życiu zdarzają się jednak różne sytuacje i nie każda kobieta karmi piersią. Stąd też trzeba znaleźć odpowiedni zamiennik. Apteka internetowa to miejsce,...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...
Sezon na porzeczki w pełni, dlatego warto wiedzieć, dlaczego warto jeść te pyszne owoce i jak zrobić sok z czarnej porzeczki, który może być pysznym dodatkiem do wody, czy deserów. Czarna porzeczka jest w Polsce owocem sezonowym, który możemy jeść w postaci nieprzetworzonej, czyli niemal prosto z...
Sezon na szparagi trwa u nas wyjątkowo krótko. Szparagi pojawiają się wczesną wiosną i wtedy są najpopularniejsze, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi zawierają bowiem wiele cennych witamin i minerałów. Warzywo to pochodzi z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i...
Przyjęcia komunijne stają się coraz bardziej nowoczesne. Już od dawna nie są one tylko uroczystym obiadem w gronie najbliższych, a stały się długo planowaną, czasem nawet całodniową uroczystością. Z animacjami dla dzieci, czy muzyką na żywo. W tym roku na komuniach pojawiła się nowość: piniaty. Jednak...
Nie każdy kaszel wymaga leczenia specyfikami z apteki, rodzice to doskonale wiedzą. Warto jednak zawsze skonsultować stan dziecka z lekarzem, abyśmy mieli pewność, że na ten kaszel u malucha wystarcza domowe sposoby. # Kaszel u dziecka: Wietrz pokój...
Chętnie gotuje i z radością eksperymentuje, najczęściej korzystając z lokalnych i sezonowych produktów. Z myślą o najmłodszych proponuje sześć wyjątkowych i prostych warzywnych dań, które można przygotować razem z dzieckiem. CZYTAJ...
Nadchodzi jesień a wraz z nią sezon na kaszle, katary i przeziębienia u dziecka. Warto mieć w pogotowiu domowy sok z czarnego bzu, który sprawdzi się w walce z infekcją. Czarny bez dla dziecka: przepis na domowy sok i właściwości Czarny bez - inaczej bez lekarski,...
Jeśli w dodatku uda nam się przygotować go szybko, przy minimalnym nakładzie sił i pieniędzy, z pewnością trafi na listę naszych ulubieńców. Do takich propozycji należy 5 sprawdzonych przepisów na obiad na szybko, które przygotowaliśmy specjalnie z myślą o osobach poszukujących kreatywnych...
Tasaki kuchenne to jedne z bardziej uniwersalnych i cenionych rodzajów noży. Przy ich pomocy można wykonać wiele zadań w czasie gotowania. Zwykle kojarzone są przede wszystkim z oprawianiem...
Skorupki jajek często pękają w czasie gotowania. dzieje się tak z powodu szybkiej zmiany temperatury lub gwałtownego wzrostu ciśnienia lub jajka mają wyjątkowo cienkie skorupki. Jeśli białko nie wypłynie, a z jajek robimy sałatkę lub lubiana przez dzieci...
Bajgle rozsławili nowojorscy żydzi, którzy przywieźli przepis na to drożdżowe pieczywo, prawdopodobnie z Krakowa. I właśnie w Nowym Jorku w porze śniadaniowej i wczesnoobiadowej kupisz je gotowe, do zjedzenia na miejscu i na wynos, w większości kawiarni, piekarni...
Co mamy na talerzu? Warto to sprawdzić już teraz. Przypadkowe składniki, wzięte szybko ze sklepowej półki, to niekoniecznie przepis na zdrową kuchnię. Chcesz naprawdę wzmocnić swój organizm? W taki razie pożegnaj wyroby garmażeryjne,...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Pigwa pospolita zawiera mnóstwo witamin, kwasów organicznych, garbników czy pektyn. Jest rośliną wieloletnią, w Polsce spotykana tylko w uprawach i należy do tej samej rodziny roślin co jabłka. Spośród innych owoców pigwa wyróżnia się bogactwem witaminy C. Ze względu...