Codzienne przygotowanie obiadu dla całej rodziny może być nie lada wyzwaniem. Wymyślanie menu, które spodoba się wszystkim, a do tego czasem z ograniczonym budżetem. Dlatego dobrze znać sposoby, które pomogą nam wyczarować całkiem nowe danie, zrobione na bazie tego, które już mamy. Na przykład...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Mamy wiedzą, że czas przed Bożym Narodzeniem to okres wytężonych świątecznych przygotowań i pracy w kuchni. Tradycyjna Wigilia i 12 potraw, świąteczne obiady i kolacje, a do tego pyszne ciasta –...
WARTO TROCHĘ USPOKOIĆ SYTUACJĘ I OBALIĆ PEWNE MITY. Mamy dla Was bardzo ważną informację dotyczącą zakupów! Unikajcie proszę wychodzenia z domu, ale wiadomo że podstawowe zakupy są nam niezbędne do funkcjonowania. Od kilku dni pojawiają się niezwykle groźnie brzmiące doniesienia mówiące,...
Dania postne wielu z nas nie wydają się szczególne smacznie, bo kojarzymy je z typowymi daniami postnymi na piątek, czyli ze smażoną rybą, gotowanymi ziemniakami surówką z kapusty. Absolutnie nie mamy nic przeciwko rybie z kapustą, zwłaszcza jeśli zaserwuje ją mama, jednak postnych dań obiadowych...
Czy lubisz gotować razem z dziećmi, czy pomagają Ci czasem w kuchni?
Czy każdy może przejść na dietę?Prawidłowa dieta, obok aktywności fizycznej...
Wysoki poziom cholesterolu, szczególnie "złego" LDL (lipoproteiny niskiej gęstości), jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu. To, że nadmiar cholesterolu w osoczu krwi może prowadzić do budowania się płytek miażdżycowych...
Z uwagi na mniejszą ilość czasu, coraz trudniej jest przygotować posiłki wpisujące się w harmonogram każdego członka rodziny, dbając jednocześnie o ich dobrą jakość. Z pomocą może przyjść oferta dań gotowych i przekąsek marek własnych sieci Żabka,...
Od początku chcemy się wyróżniać – zarówno jakością, jak i smakiem. Dlatego już 2 wrzesnia MedFood startuje ze swoją dietą pudełkową! MedFood Catering będzie obecny na rynku warszawskim, ale w następnych miesiącach pojawimy się także...
Czy zdrowy tryb życia w Pani przypadku to część rodzinnej tradycji, czy też sama Pani dokonała takiego wyboru? Z rodzinną tradycją nie ma to związku, ponieważ w moim domu jadło się tradycyjną, polską kuchnię. Może...
Bycie mamą wieloraczków to podwójny zaszczyt, podwójna odpowiedzialność i przynajmniej podwójna dawka miłości i – na samym początku - bezzębnych uśmiechów otrzymywanych co rano. Myślisz sobie...
Na sylwestra, którego robimy w domu i zapraszamy grono znajomych warto ustalić wcześniej co będziemy jedli. Zróbcie listę potraw i przydzielcie je do poszczególnych uczestników zabawy. Na pewno w waszym gronie...
dzisiejszy obiadek Ziemniaczki + pierś z kurczaka + orórki korniszony.,dzisiejszy obiadek przerobiłam rosół na pomidorową.,dzisiejszy obiadek Rosól z makaronem u nas:),dzisiejszy obiadek mąż ma bigos , ja muszę zadowolić się kanapkami ...,dzisiejszy obiadek gołabki i ziemniaki...
Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy! Choć samodzielny, to wciąż niedorosły Roczne...
Kłopoty ze snem wywołują tempo życia, brak ruchu, nadmierna ilość stresu, dieta. Wiele błędów utrudniających zasypianie, bezwiednie popełniamy przed snem. Czasem konieczna jest porada specjalisty, ale najpierw warto wypróbować 10 KROKÓW do dobrego snu, które...
Nadmiar lub niedobór konkretnych składników diety prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, co w konsekwencji może przyczynić się do występowania chorób w późniejszym życiu dziecka. W żywieniu kobiety w ciąży istotna jest podaż podstawowych...
Białko, czyli dlaczego warto jeść mięso? Odchudzanie to dosyć prosty - z punktu widzenia biochemii - proces. Polega on na wygenerowaniu ujemnego bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji - na spaleniu nadmiaru tłuszczu. Mitem jest stwierdzenie, że spalanie tkanki tłuszczowej...
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Przez pierwsze pół roku życia dziecka to mleko mamy jest dla malca najważniejszym i najwartościowszym posiłkiem, a w sytuacjach, gdy mama nie może karmić mleko modyfikowane. Według polskich ekspertów pierwsze pokarmy stałe malec powinien otrzymać pomiędzy 17. a...