Powiedzenie „jesteś tym, co jesz”, nabiera w ostatnim czasie zupełnie nowego znaczenia. Coraz więcej osób przekonuje się także, że prawdziwie brzmi: „co jesz, tak wyglądasz”. Dlatego zarówno branża żywieniowa, jak i kosmetyczna, zwraca się w stronę składników pochodzenia naturalnego. Prawdziwe piękno...
To bardzo stresujący okres w życiu mamy i dziecka. Nie wiadomo w zasadzie, kto denerwuje się bardziej? Mamy często posyłając dzieci do przedszkola zakładają, że na początku ich pociecha nie odnajdzie się w nowej sytuacji. Bywa różnie, niestety często...
Wizyta w szpitalu nigdy nie jest przyjemna. Młodzi ludzie jednak po powrocie do domu szybko się regenerują i wracają do zdrowia i sił dość sprawnie. Organizm człowieka starszego, który wiele ma za sobą,...
Ostatnio przydarzyła mi się dziwna i komiczna zarazem sytuacja. Stałam w kolejce, w sklepie. Przede mną przemęczona, ale bardzo zadbana mama z nieco...
Na początek wyjaśnienie, czym jest kolka niemowlęca. Zarówno jelita dziecka, jaki i mechanizmy prawidłowego połykania pokarmu nie są u dziecka...
Czym różnią się tzw. potówki od wysypki? Dlaczego noworodek wciąż cierpi na kolkę? Skąd ona się bierze? A pleśniawki? Tyle pytań i wątpliwości. Kochani! Przede wszystkim pamiętajcie,...
Familie.pl: Zacznijmy od źródła problemu. Skąd biorą się mięśniaki?
Latem sugerując się dostatkiem promieni słonecznych oraz wydawałoby się niższą niż o innych porach roku podatnością dzieci na choroby, zazwyczaj rodzice zaniedbują uzupełnianie posiłków najmłodszych o witaminy oraz składniki mineralne.
Różnego rodzaju dolegliwości wargowe są spotykane dość często i powszechnie – zarówno u dzieci jak i u dorosłych. Ma na to wpływ przede wszystkim łatwość ich przenoszenia oraz styl życia jaki wiele osób współcześnie...
„Mam na imię Ania i od ponad miesiąca jestem szczęśliwą mamusia. (…) Moja Oleńka zjada dziennie ok. 700 ml pokarmu, a ja odciągam go sobie prawie 2 litry dziennie. Jak łatwo się domyślić - resztę wylewam - a szkoda, bo przecież...
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Jest kilka złotych zasad, których powinniśmy przestrzegać by nasz kręgosłup długo nam służył i byśmy nie odczuwali bólu Pamiętajmy, że z kręgosłupem jest jak ze...
Jak zregenerować głos i zadbać o struny głosowe, aby dolegliwości ze strony aparatu głosowego zdarzały się rzadziej? Skąd się biorą przeciążenia strun głosowych? Głos jest podstawowym narzędziem komunikacji — już od pierwszego krzyku przy narodzinach człowiek używa...
Jak uniknąć przeziębienia? Zdrowe nawyki żywieniowe Codziennie spożywaj pokarmy bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza te zawierające witaminę C, magnez i cynk, by wzmocnić układ odpornościowy. Skorzystaj ze wsparcia dietetyka i włącz...
Dobry sen jest bardzo ważny dla zdrowia i dobrego samopoczucia dziecka. Odpowiednia ilość i jakość snu w wieku przedszkolnym wpływa na rozwój fizyczny i emocjonalny dziecka, a także na jego zdolność do nauki. Szczególną uwagę rodzice dzieci przedszkolnych powinni zwrócić na odżywianie, aktywność fizyczną...
Domowy test ciążowy – czy jest miarodajny? Szybkie i wygodne domowe testy ciążowe to pierwsze, po co warto sięgnąć w razie spóźniającej się miesiączki. Oczywiście zanik menstruacji nie musi...
Najnowszy raport na temat długiego karmienia piersią „Długość ma znaczenie”, jednoznacznie wskazuje na korzyści wynikające...
Do zalet karmienia piersią niemowlaka chyba nikogo już nie trzeba przekonywać. Udowodniono, że taki sposób odżywiania dziecka zmniejsza w latach późniejszych ryzyko wystąpienia wielu powszechnych chorób, m. in.: alergii, astmy, nadciśnienia czy otyłości. Karmienie piersią pozwala także w naturalny...
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...